Белоградчишките скали

AdminAdmin
Администратор
3k
Белоградчишка Крепост

Белоградчишките скали се простират от запад на изток в район с дължина 30 км. и ширина 3 км. Те са изградени от пясъчници и варовикови натрупвания със червеникави, сиви и жълти оттенъци. В следствие действието на естествените природни сили – дъжд, вятър и слънце – в продължение на 200 милиона години са се образували причудливите скални образувания. Природата е изваяла от тях скулптури на митични същества и хора, животни и птици. Те са величествени и невероятни със своята красота и разнообразие. Много от скалите се свързват с легенди.

Скалите се групират в 5 скални групи. Централната група скали и разположена южно от Белоградчик. Тук са най-интересните и внушителни образувания - Адам и Ева, Ученичката, Мечката, Овчарчето, Дервишът, Първа плоча, Камилата, Гъбите, Кукувицата, Червената стена, Мадоната, Конникът, Монасите, Мислен камък, Хайдут Велко, Боров камък и много други.

Белоградчишките скали

Втората група е разположена западно от града. Скалите тук са от алпийски вид, ограждат големи пропасти. Най-известните скали са Збегове, Еркюприя, Борич. Източно от града на около 4 км.се намира третата група която обхваща скалите около Латинското кале и Лепенишка пещера. В четвъртата група по-известни са: Боров камък, Червеният камък, Пчелин камък, Момина скала. Последната пета група е разположена около селата Гюргич и Белотинци.

Белоградчик

Наред с причудливите форми на скалите в пясъчника и варовика се образували и над 100 пещери - богати на красиви образувания, пропасти и интересна фауна.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
58
41
36
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати