Белоградчишките скали

19.11.2009
Белоградчишка Крепост

Белоградчишките скали се простират от запад на изток в район с дължина 30 км. и ширина 3 км. Те са изградени от пясъчници и варовикови натрупвания със червеникави, сиви и жълти оттенъци. В следствие действието на естествените природни сили – дъжд, вятър и слънце – в продължение на 200 милиона години са се образували причудливите скални образувания. Природата е изваяла от тях скулптури на митични същества и хора, животни и птици. Те са величествени и невероятни със своята красота и разнообразие. Много от скалите се свързват с легенди.

Скалите се групират в 5 скални групи. Централната група скали и разположена южно от Белоградчик. Тук са най-интересните и внушителни образувания - Адам и Ева, Ученичката, Мечката, Овчарчето, Дервишът, Първа плоча, Камилата, Гъбите, Кукувицата, Червената стена, Мадоната, Конникът, Монасите, Мислен камък, Хайдут Велко, Боров камък и много други.

Белоградчишките скали

Втората група е разположена западно от града. Скалите тук са от алпийски вид, ограждат големи пропасти. Най-известните скали са Збегове, Еркюприя, Борич. Източно от града на около 4 км.се намира третата група която обхваща скалите около Латинското кале и Лепенишка пещера. В четвъртата група по-известни са: Боров камък, Червеният камък, Пчелин камък, Момина скала. Последната пета група е разположена около селата Гюргич и Белотинци.

Белоградчик

Наред с причудливите форми на скалите в пясъчника и варовика се образували и над 100 пещери - богати на красиви образувания, пропасти и интересна фауна.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

3.9
Общо гласували: 17
5 8
4 1
3 6
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати