Пещерата Съева Дупка

14.03.2010
Съева Дупка

Името на пещерата идва от имената на братята Съе и Сею, които са се укривали в нея по време на турското робство. Пещерата Съева Дупка се намира в местността Леднишки рид на 10 киломерта от Ябланица и на 1, 5 км южно от село Брестница. При разкопки в пещерата са открити глинени съдове, кости от животни, както и римски монети от времето на император Антоний.

В първата зала на Съева Дупка се намира огромен сталактон, който наподобява купа със сено – от тук идва и името на залата – “Купена”. Втората зала е образувана по време на земетресение и носи името –“Срутището”

Пещерата Съева Дупка

Третата зала носи името “Харманът” и в нея акустиката е забележителна, поради това в нея са пели много известни хорове, сред които и този на детския хор на БНР.

В пешерата има още няколко зали – “Белият замък”, “Космосът”.

Посещението на това приказно творение на природата оставя у всеки

Saeva Dupka

посетител чувството за един преживян сън, за едно приказно вълшебство. Смята се, че пещерата Съева дупка е образувана преди повече от 1 милион години от тектонски варовици.

Наричат я “подземната перла”, защото е една от най красивите български пещери. Пещерата Съева Дупка е осветена, обезопасена и има добри екскурзоводи, които ще ви покажат залите и ще ви разкажат нейната история.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати