Църквата Св. Богородица в Банско

14.11.2009
Църквата Св. Богородица в Банско

Църквата „Св. Богородица” в Банско е построена около 16-17 век, върху основите на средновековна българска църква, разрушена вероятно при османското нашествие.

Храмът носи името „Успение Богородично” и е изграден преди Банско да е сформиран като село.Сега църквата се намира в гробищния парк на Банско.

Интересно и нетипично е самото изграждане на "Успение Богородично" - първо е изградена основната постройка на църквата, а след това е достроен олтарът. Не се знае защо строителите и са постъпили по този начин.

Уникалността на църквата се допълва от иконостаса с ажурна дърворезба. Изработен е с изключително търпение и перфектност на детайла. Неговият майстор е анонимен, но се предполага, че е представител на Дебърската школа. Иконите са идентифицирани като дело на Тома Вишанов-Молера, основоположникът на Банската художествена школа.

На 7 септември 1958 г. църквата е опожарена. При самия пожар обаче църквата се е самоизгасила, но е изгорял кръста и голяма част от иконостаса.

Иконите също претърпяват поражения, но непокътнати от огнените езици остават единствено иконите на Св. Иван Рилски и Св. Богородица.

Има твърдения, че част от иконостаса на църквата „Св. Богородица” е изнесен извън граница от пътуващи търговци и на негово място е поставен иконостас от друга малка църква от околноста - „Св. Илия”, но това не е доказано.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати