Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Затварят за туристи Хеопсовата пирамида, реставрират я

Затварят за туристи Хеопсовата пирамида, реставрират я

MarianeMariane
Джедай
2k
Хеопсовата пирамида

Хеопсовата пирамида ще бъде затворена за туристи, за да бъде подложена на пълна реставрация. Реставрацията на една от емблемите на Египет трябва да започне незабавно, настояват специалисти по опазване на културното наследство на страната, които са направили детайлен анализ на състоянието на паметника.

Ремонтът се налага заради многобройните вандалски прояви от страна на чуждестранните туристи. Въпреки че първите вандалски появи из пирамидите в Гиза датират още от XIX век, най-много щети на паметника са нанесени през последните десетилетия. По стените на древния паметник се откриват стотици надписи с маркери и химикалки.

Хеопсовата пирамида

Реставрационните дейности ще включват и ремонт в камерите и коридорите на пирамидата на древноегипетския фараон Хеопс, който е управлявал Египет от 2589 до 2566 г. пр.н.е. По време на ремонта ще бъде подменена изцяло и осветителната инсталация, както отвън, така и отвътре. Тя ще бъде приведена в съответствие с всички международни стандарти за безопасност.

Ремонтът на пирамидата е повече от наложителен, тъй като паметникът не е реставриран през последните 15 години. През 2012 година египетски специалисти реставрираха пирамидата на Хафра или Суфис II. Година по-рано слез възстановителни работи беше открита и третото от Великите пирамиди – тази на фараона Микерин.

До средата на 80-те години на XX век туристите са можели да се изкачват до самия връх на Хеопсовата пирамида. След това властите в Египет забраняват изкачванията заради пораженията, които туристите нанасят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати