Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепостта в Гвалор, Индия (Gwalior)

Крепостта в Гвалор, Индия (Gwalior)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Гвалор

Гвалор (Gwalior) е свещено за джайнистите място за поклонение. Старинният център е разположен в Северна Индия, в щата Мадхия Прадеш, на около 120 км от град Прадеш в южна посока. В миналото този исторически град е бил столица на няколко древни северноиндийски княжества, от които е останала и до днес интересната уникална архитектура. Най-впечатляващи са няколкото дворци, построени в известната едноименна крепост.

Крепостта в Главор е една от най-респектиращите и дори плашещи в цяла Индия. Тя се издига на висока скала, като е оградена с масивни стени. Вътре има доста сгради, строени в различни исторически периоди, защото през вековете тук са били седалищата на няколко северноиндийски царства. Заради стратегическото си разположение в местността днес е разположена въздушната база Махараджпура.

Укрепителните стени са изсечени от скалата, а след него следват гигантски каменни статуи на джайнистки хора, достигнали до просветлението. Във вътрешността на крепостта се намират няколко архитектурни исторически съкровища. Дворецът Ман Синг заема северизточната част на вътрешния двор. Уникалният му екстериор се отличава с интересен ансамбъл от декоративни плочки. Освен него доста интересен е и Гуджари Махал, издигнат през 15 век като символ на любовта на тогавашния раджа. Дворецът Гуджари Махал пък днес е превърнат в исторически музей.

За жалост таванът на мащабната дворцова зала Барадари е полуразрушен, но все още се виждат останките на 12 колони, които някога са крепяли конструкцията. Преди векове тази зала е била една от най-красивите ритуални зали в света, като стилът й е взаимстван от ислямската култура.

До града може да се стигне със самолет, влак или автобус. От столицата Делхи има полети до Гвалор, но те не са особено редовни. Най-добре е да се пътува с влак, защото старинният град е свързан отлично чрез железопътни линии с всички по-големи индийски градове. От столицата до Гвалор се стига за три часа с бързия влак.

Най-добрият период за посещение през годината е септември до ноември, февруари и март. Гвалор е известен с екстремните си температири, като лятото е възможно термометрите да достигнат около 47 градуса, а зимата е доста студена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати