Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Анурадхапура, Шри Ланка (Anuradhapura)

Анурадхапура, Шри Ланка (Anuradhapura)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Анурадхапура, Шри Ланка (Anuradhapura)

Анурадхапура (Anuradhapura) е най-знаковият исторически паметник на Шри Ланка. Този град носи в себе си историята на азиатската култура, като тук се намират най-големите дворци и манастири в страната.

Разположен в централаната част на северна Шри Ланка, Анурадхапура е на разстояние от 205 км в посока север от настоящата столица Коломбо (Colombo). Изграден на брега на историческата река Малвату Оя (Malvathu Oya), градът е част от световното историческо наследство на Юнеско.

За Анурадхапура се твърди, че е бил най-големият монашески град на стария свят. Оставен като наследство от цивилизацията Ланкан, тук е столицата на 113 крале, както и свещено място за поклонения на будистите. Днес местността заема площ от около 40 кв. км, като е заобиколена от множество манастири и исторически паметници.

Старинният град е основан още през 5 в. пр.н.е. и оттогава до началото на 11 в. е постоянната столица на Шри Ланка. Всъщност за наличието на цивилизация тук говорят археологическите останки още от 10 в.пр.н.е. През периода, докато градът е централно седалище на царството, той си остава един от най-стабилните и дълготрайни центрове на политическата власт и градски живот в Южна Азия. След този период на възход, столицата преминава в Полонарува (Polonnaruwa). През 3 в. пр.н.е. тук смокиново дърво засажда Сангхамита. То символизира мъдростта на Буда и се счита за „дървото на просветлениет”.

Най-голямата забележителност на Анурадхапура са Аукана Буда и т.нар стражев камък в Тупарама, които дълго време остават скрити от гъстата джунгла. Едва през 19 в. историческите останки са открити. Аукана Буда представлява съвършена статуя на духовния водач, висока цели 13 м и изработена с уникална прецизност. Тя датира от 5 в, като съвършената й изработка е наистина впечатляваща.

Стражевият камък носи славата на най-старата дагоба в Шри Ланка. Според поверието той е построен на мястото, където е била заровена една от ключиците на Буда. Други от интересните места тук са смокиновото дърво, за което се смята, че е посадено, след като будизмът е приет тук за официалнарелигия, както и Руванвели Сея. За нея се твурди, че това е най-голямата ступа в цял свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати