Анкор Ват (Angkor Wat)

08.02.2010
Angkor Wat

Когато заговорим за Анкор няма как в съзнанието ни да не изплува миналото величие на една древна цивилизация. Този древен град е един от най-големите исторически паметници в цяла Азия и въобще най-големият храмов комплекс в цял свят. Разположен в югоизточната част на Азия, на територията на днешното Кралство Камбоджа, тези фундаментални за човешкото минало археологически обекти се намират в близост до Сием Реап (на 64 км), на около 309 км от Пном Пен.

Известен още като „Изгубеният град” Анкор е открит едва през 1860 г., а от 1992 г. е част от световното историческо наследство на Юнеско, която го включи и в програмите си за опазване на района.

Древният град е разположен на площ от 400 кв. км, която включва и голяма залесена местност. Тук са успели да се съхранят до голяма степен древните останки на няколко кхмерски империи в продължение на периода от 9 до 15 в. Най-бележитите археологически паметници са храмовете Анкор Ват /Angkor Wat/, Анкор Том и храмът на Байон.

Angkor Wat

Тези кхмерски храмове са разположени в две групи. Първата е в местността Ролуос, което е на около 16 км. в посока изток от Сием Реап. Тук могат да се видят някои от най-ранните религиозни постройки, защото районът е бил първата кхмерска столица на Анкор. През 9 в. столицата е изместена в самия Анкор от владетеля Ясоварман l.

Храмовете в Ангкор са над хиляда, като варират от невзрачни купчини тухли и отломки, разпръснати из оризовите полета, до величествения Ангкор Ват, за който се твърди, че е най-големият религиозен момумент в света. Изграден изцяло от каменни блокове този дворец датира от 12 в., като е построен по заповед на Суряварман ll.

Анкор Ват (Angkor Wat)

Най-главният храм на селището в Баконг, който е построен в края на 9 в. Той представлява гигантска пирамидообразна постройка, която в основата си е дълга 55 м.

Най-удобният начин да се доберете до древния град е да кацнете на летището на Пном Пен с полет от Банкок, Москва, Ханой, Сайгон например. От Сием Реап комплексът е на около 20 минути с кола или мотор в посока север, а тук има и много от необходимите за туристите удобства, като квартири, хотели, магазини и ресторанти.

4.3
Общо гласували: 7
5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати