Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Комодо (Komodo National Park)

Национален парк Комодо (Komodo National Park)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Национален парк Комодо (Komodo National Park)

Национален парк Комодо е включен в списъка със световното природно наследство на Юнеско, а също така е и официално обявен за биосферен резерват. Тук е единственото място в света, където могат да се видят атрактивните комодорски варани, които са най-големите гущери в света. Самият резерват е разположен в средната част на индонезийския архипелаг, между островите Сумбава (Sumbawa) и Флорес (Flores). В състава му влизат три други острова – Падар, Комодо, Ринка.

Тези три острова, както и още множество по-малки съставляват уникалната природна местност на националния парк, който се простира на около 1800 кв. км. площ. Регистриран е като защитена територия от 1980 г., като приоритет тогава и днес е опазването на комодрските варани в тяхната естествена жизнена среда. Тук морският свят е един от най-богатите изобщо в цял свят и неговото съхранение е още една от задачите, които стоят пред резервата. Опазването на цялото животинско и природно богатство на територията на резервата също е аспект, който влиза в книгата с приоритетите с течение на времето.

В комодо живеят около 1000 вида риби, акули, делфини, морски костенурки, 14 вида кита, както и 260 вида корали и 70 вида сюнгери. Подводните планини и заливи тук, са изградени от едни от най-красивите коралови рифове в цял свят.

Национален парк Комодо (Komodo National Park)

Безспорно най-голямата туристическа атракция тук е възможността да се наблюдават огромните комодорски варани. Тези гигантски влечуги достигат до цели 3 метра дължина, а с мощните си челюсти са в състояние да изядът цял човек. Те се движат бавно, регулярно раздвоеният им тънък език се подава през огромната им уста.

Първоначално влечугите създават впечатление за животни, които се придвижват спокойно и тромаво, заради набитите си дебели крайници. Истината обаче е, че те са в състояние да достигнат бързината на куче. Размножават се като снасят яйцата си в пясъците на крайбрежните сухи речни корита. Обикновени си изравят там дупки, които им служат и като място за прохлада, когато слънцето стане прекомерно силно.

Тъй като комодорските варани се придвижват от остров на остров плувайки, туристите в Национален парк Комодо са длъжни да внимават за следи от тях по пясъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати