Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Базилика Свети Стефан в Будапеща

Базилика Свети Стефан в Будапеща

Базилика Св. Стефан в Будапеща

Известен като Кралицата на Дунава, Будапеща е най-интересният и романтичен град в Унгария, който изобилства от история и култура.

Всъщност Будапеща се състои от три отделни градчета - Буда, Обуда и Пеща, които се сливат в един през 1873 година. Градът е едновременно исторически, романтичен и модерен със своите архитектурните и исторически обекти, културните мероприятия и многобройните конгресни прояви.

Една от най-известните забележителности в Будапеща е базиликата Свети Стефан. Църквата носи името на първия крал на Унгария (975-1038), чиито нетленни останки от дясната му ръка се помещават в мощехранителницата.

Заедно със сградата на парламента са най-високите сгради в Будапеща (по 96 метра) – това уравнение символизира, че светското и духовното мислене са еднакви по важност.

Според действащата нормативна уредба сградите в Будапеща не могат да бъдат по-високи от 96 метра. Базиликата е завършена през 1905 г. след 54 години на строителство.

Фасадата е закотвена от две големи камбанарии. Посетителите могат да стигнат до купола чрез асансьори или да изскачат 364 стълби, за да се насладят на 360-градусова гледка на цяла Будапеща.

Базилика Свети Стефан

Строителството на базиликата започнало на 14.08.1851 г. по проект на Йожеф Хилд. През 1868 г. обаче, когато сградата била почти готова, се разрушил куполът. Строежът на новия купол бил осъществен под ръководството на Миклош Ибл. Строителството било завършено от Йожеф Каузер, който работил предимно по интериора.

Катедралата била осветена на 9 ноември 1905 г. в присъствието на император Франц-Йосиф. През 1938 г. папа Пий ХІІ присвоил на храма ранга Малка базилика. През Втората световна война пострадали кулите, куполът и външните стени на сградата.

През 1947 г. бил извършен ремонт. През 1982 г. куполът пострадал от буря. През 1983 г. започнала реставрацията на сградата. През 1993 г. папата повишил ранга на храма в Базилика. На 14 август 2003 г. завършила последната реставрация на храма.

Първоначално се предвиждало храмът да бъде посветен на австрийския маркграф свети Леполод, но във връзка с 1000-годишнината от създаването на Унгария било решено да се посвети на унгарския крал св. Стефан І, чиято десница се пази в базиликата. Базиликата е дълга 87.4 метра, широка е 55 метра и е висока — 96 метра. Сградата е построена в неокласически стил.

На купола е изобразена фреската Сътворението на света. В двата края на западната фасада е разположена по една камбанария. Над главния вход стои цитат от евангелието на Йоан (14:6): Ego sum via veritas et vita (Аз съм пътя, истината и живота).

Двете кули на базиликата имат общо шест камбани – пет от лявата страна и един в дясната зона кулата. Последната камбана се нарича камбаната на свети Стефан и с нейните 9250 кг и диаметър от 252 см е най-голямата в Унгария. Направена е в леярна в Пасау, Германия през 1990 година.

Другата по-известна камбана е Богородичната, като тя е и най-старата камбана в базиликата, направена през 1863 година. Тежи 3100 кг и има диаметър 178 см.

Базиликата Свети Стефан е играла активна роля в музикалната общност, още от освещаването си през 1905 година. Главните органисти в базиликата винаги са били много добри музиканти.

През изминалия век тя е била дом на хорова и класическа музика, както и на съвременни музикални изпълнения. Хорът на базиликата често е правел концерти и в Европа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати