Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Кхапак Нян — главният андски път

Кхапак Нян — главният андски път

Кхапак Нян

Кхапак Нян — главният андски път или пътят на инките, е едно от най-големите достижения на южноамериканската цивилизация. Неслучайно миналата година огромното постижение на инките бе включено в списъка на световното културно наследство от ЮНЕСКО.

Кхапак Нян не е само един път в Андите, а цяла система, позволявала на воините на Империята Инка да управляват успешно огромната си държава, разпростирала се от територията на днешна Колумбия до южните чати на Чили. Системата е наричана още Великия път на инките. За нейното построяване са били необходими цели 2000 години. Това е най-мащабният проект, защитен от ЮНЕСКО, защото Кхапак Нян преминава през териториите на шест държави – Еквадор, Перу, Чили, Боливия, Колумбия и Аржентина.

ЮНЕСКО описва пътната системата като уникално постижение на инженерната мисъл, което трябва да бъде реставрирано и запазено. Включването на обекта в списъка ще позволи да се наберат средства за неговото съхранение, реставрация и развиването му като туристическа дестинация.

Кхапак Нян

В края на миналата година управителният съвет на ЮНЕСКО реши да включи Кхапак Нян в списъка на световното културно наследство. Решението бе взето в столицата на Катар Доха. Там членовете на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО се събраха, за да обсъдят включването на 40 културни и природни обекта в списъка.

Кхапак Нян е ползван освен за отбрана на земите на инките и за търговия. Пътищата на инките са построени на най-различни места, свързващи жителите на Андите с плодородните долини, гори и пустините. След края на империята на инките те били активно използвани и от испанците до XIX век.

Пътната система била охранявана. На всеки 7 километра по Пътя на инките е имало пропускателен пункт, наречен пукара, чрез който се е контролирал трафикът на хора, а на всеки 21 километра е имало странноприемница, наречена тамбо.

Път на инките

Цялата дължина на уникалната система, наречена Кхапак Нян, е около 30 000 километра. В началото на тази година правителствата на шестте държави, през които минава пътят, се споразумяха за съвместни действия по неговото възстановяване, реставриране и превръщането му в една от най-атрактивните туристически дестилации в световен мащаб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати