Големият Бариерен Риф

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Големият Бариерен Риф

Големият бариерен риф представлява най-обширната система от коралови рифове в цял свят, която е забележителна с уникалната си красота. Тази природна ценност се намира в Коралово море на североизточния бряг на Австралия. Наричан още "кораловият рай на Австралия", той съставлява като най-голямата биосистема на планетата и един от малкото обекти, които могат да бъдат наблюдавани от открития космос.

Големият бариерен риф е на възраст от 18 милиона години и за този огромен период са се формирали приблизително от 3 000 коралови рифа, 350 вида корали, 900 острова. Живият коралов риф възниква от редуването на живи с мъртви коралови образувания. Натрупването на коралите се получава от скелетите на вече мъртвите организми, върху които израстват живите.

Големият Бариерен Риф отгоре

Разположен на площ от 348 698 кв. км между нос Йорк на север и остров Лейди Елиът на юг. Големият бариерен риф има дължината от 2 300 километра, а ширината му варира от 2 до 150 км. Над 1 500 различни вида риби обитават тези коралови плитчини, част от които са покрити с екзотична растителност. Сред уникалните му обитатели са китове, косатки, голямата зелена костенурка, "морската крава" и други, застрашени от изчезване, видове. Край района на Бандабърг туристите могат да видят как гигантските костенурки снасят яйцата си и ги заравят в пясъка.

В района на Големият бариерен риф бе открита и най-малката гръбначна форма на живот в света. Тази малка рибка, която живее из кораловите лагуни на рифа, е известна на учените още от 1979 г., но едва наскоро бе установен произходът и разновидността й. Този уникален за планетата ни регион е включен в списъка със световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Поради огромната си популярност хиляди туристи идват тук годишно, за да се насладят на красивите морски гледки, да практикуват подводно гмуркане с акваланг и като цяло да се насладят на тази най-внушителна необитаема от човека морска зона в света. Големият поток от посетители в Големият бариерен риф държи будно съзнанието на много природозащитници, които настояват той да се ограничи. Риболовът тук вече е забранен, а екоактивистите настояват посещенията да бъдат позволени само в един определен район от рифа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
59
410
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати