Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Мраморната катедрала в Чили

Мраморната катедрала в Чили

Мраморната катедрала в Чили

Мраморната катедрала в Чили е комплекс от пещери в южната част на латиноамериканската страна, в област Патагония. Природното образувание е смятано за едно от най-красивите скални образувания в света.

Чилийските поети пишат за него като за Лазурен храм, създаден от природата. Стените на тази мрежа от пълни с вода мраморни пещери показват колко прекрасна може да е природата.

Посетителите на невероятно изваяните сини пещери виждат как светлината се отразява в тюркоазените води на второто по големина сладководно езеро в Южна Америка - Дженерал Карера. Езерото е с площ от 1850 квадратни километра като почти разделя държавата на половина.

Светлината отскача в пещерите и удря издълбани мраморни стени, създавайки пленително светлинно шоу. Пещерите са били образувани в продължение на хиляди години от топенето на ледниците в южните части на Андите.

Първоначално големи ледени блокове били блокирани в западния край на езерото, което обяснява по-голямата дълбочина на пещерите в тази част на комплекса. Днес тези ледникови води се вливат в Тихия океан.

Геолозите имат просто обяснение за спиращия дъха син оттенък в гигантското езеро. Те обясняват, че това се дължи на фино смлени по естествен път варовикови скали.

В Чили езерото се нарича Лаго Дженерал Карера, а в Аржентина – Лаго Буенос Айрес. И двете имена на езерото са международно признати. Лаго Дженерал Карера е едно от десетте най-дълбоки езера в света.

Край езерото има няколко средно големи селища като Пуерто Инзенро, Ибанес, Чили Чико. Като цяло Патагония не е гъсто заселена. Основният поминък на населението в този район е туризмът. До мястото се стига с ферибот, който се движи между Пуерто Ибанес и Чили Чико в чилийския сектор на езерото.

Мраморната катедрала в Патагония

Езерото е известно с изобилието на пъстърва и сьомга и много туристи идват тук, за да ловят риба, и разбира се, за да видят местната забележителност - Мраморната катедрала в Чили.

Мраморните пещери са на възраст шест хиляди години. Водата във водния басейн е оформяла хиляди години красивите мраморни скали, които днес просто изглеждат величество.

Туристите са поразени от играта на цветовете, която виждат, както и различните нюанси, вариращи от бяло до тъмно синьо. Нюансите зависят от сезона и времето.

Любопитен факт е, че според американската фотографка Линде Вайдехофър, езерото и пещерите притежават магическа сила. От 2003 година тя води свои студенти там, за да изучават светлината и всеки път преживяването е коренно различно, защото светлините и водата и променят.

В началото на пролетния сезон плитките води имат красив тюркоазен цвят, а с настъпването на лятото водните нива започват да се повишават и създават прекрасен тъмносин цвят, придаващ на пещерите спираща дъха сянка.

И по правило – колкото по-вълшебно и красиво е едно място, толкова по-трудно се стига до него. Всеки турист, желаещ да се докосне до Мраморните пещери, трябва да кацне първо в столицата Сантяго, след което да пропътува около 1600 км, за да достигне своята крайна цел.

Мраморните пещери са достъпни само по вода, а обиколката се предвожда от екскурзовод. В някои от пещерите дори може да се влезе с малка лодка и така да бъдат разгледани и отвътре.

На няколко метра от брега се вижда самостоятелен малък остров, който е известен под наименованието Мраморния храм.

Природното чудо е не просто изключително красиво, а според местните хора, то е светилище, което посещават, за да се отдадат на спокойствие или да медитират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати