Планината Крейдъл

25.07.2011
Планината Крейдъл

Планината Крейдъл е част от национален парк „Планината Крейдъл – езерото Сейнт Клеър”, които се намира на голяма територия на остров Тазмания. Красивата планина заема северната част на природната зона, а на юг е разположено езерото Сейнт Клеър, което е най-доброто сладководно езеро в Австралия.

Из планинската местност Планината Крейдъл и по цялата територия на защитената зона са изградени множество кратки и по-дълги туристически маршрути, разходката по-които може да ви разкрие всички красоти на региона. Множеството спиращи дъха езера като Доув и Сейнт Клеър създават усещането за дива незасегната от човека природа.

Тази невероятна природа обаче е съпътствана с непостоянен климат. В тази част на Тазмания времето е непредвидимо, като вали през девет от всеки десет дена, а през лятото дори натрупва сняг. Високата влажност се дължи на многото дървета. Често се случва да завали за пет минути и след това да грейне слънце. Като цяло времето остава винаги студено, въпреки че районът не е далеч от южните части.

Първата туристическа хижа в Планината Крейдъл е построена от Густав Уайндорфер, който пристига на местна територия през 1910 г. Две години по-късно хижата му приютява пристигнали тук посетители. Днес в дългия 80 км. преход на парка са изградени девет вили за туристите. Повечето от тях пристигат в района в периода между ноември и април. За обиколката на парка са необходими около 5 дена пешеходен преход, което е предизвикателство за близо 8000-те туристи, пристигащи ежегодно тук.

Освен възможностите за пешеходен туризъм, много от посетителите пристигат край планината Крейдъл, за да се опитат да покорят върха й или да упражняват рафтинг по водите на река Франклин. Все пак най-атрактивен си остава известният пешеходен маршрут Оувърленд Трак, който свързва планината и езерото Сейнт Клеър, което е най-дълбокото сладководно езеро в цяла Австралия.

3.3
Общо гласували: 7
5 1
4 2
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати