Pochivka.com»Статии и Новини»Заливи»Кейп Реинга - Заливът на духовете

Кейп Реинга - Заливът на духовете

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Кейп Реинга - Заливът на духовете

Заливът на духовете Кейп Реинга (Cape Reinga) представлява уединена, но доста интригуваща местност, която е част от крайбрежието на Нова Зеландия. Това свещено за местното население място е разположено на изток от най-северната точка на новозеландския Северен остров или по-известна като Кейп Реинга.

Кейп Реинга е отдалечен на около 100 км от най-близкия град – Кайтая (Kaitaia). Местността обхваща близо 90 км крайбрежна отсечка, която годишно се посещава от около 120 000 туристи. В разгара на сезона около 1300 автомобила идват тук дневно. Въпреки суровия климат и негостоприемните брегове тази местност привлича все повече и повече посетители.

Заливът на духовете има интересен бледорозов пясък. Това място е дълбоко свързано с историята на маорите, на чиито език реинга означава „място за скачане”. В местните вярвания брегът се свързва с пътуването на човешката душа след смъртта. След настъпването й духовната материя поема своя път към Кейп Реинга.

Там тя се спуска по старо дърво и се хвърля в Залива на духовете, което е крайният етап от пътуването на човешката душа. Местните се отнасят с изключително уважение към това свещено място, а пристигащите тук туристи също са длъжни да се съобразяват с това.

На около 500 м от брега топлите води на Южния Пасифик се пресрещат с по-студените, идващи от Тасманово море, в резултат на което вълните тук стават бурни и опасни. На Кейп Реинга е изграден морски фар, които излъчва предупредителна светлина на всеки 26 секунди.

Кейп Реинга - Заливът на духовете

Най-лесно до това място се стига по шосето и по брега на Кайтая. Препоръчително е да вземете специално пригоден за тежките пътни условия микробус, защото с кола или велосипед пътят е доста рискова или дълъг. На места по него все още има останки от тежко катастрофирали превозни средства, по-голямата част от които са по южната зона от Кейп Реинга. Все още около 19 км от крайния участък от шосето не са доизградени и се налага превозните средства да преминат по пясъчна ивица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати