Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Айфеловата кула празнува своя 134 рожден ден, какво знаете за нея

Айфеловата кула празнува своя 134 рожден ден, какво знаете за нея

MarianeMariane
Джедай
2k
Айфеловата кула празнува своя рожден ден

Един от символите на Париж, а и на цяла Франция – Айфеловата кула, отбелязва на днешния ден своя 126 рожден ден. Уникалното инженерно постижение носи името на своя строител Густав Айфел и се намира в парка Марсово поле в Париж.

Айфеловата кула е най-посещаваната забележителност във Франция. От създаването ѝ през 1889 г. до ден днешен тя е посетена от над 250 милиона души. Всяка година нови 8 милиона туристи са готови да изкачат стъпалата ѝ.

Ето и няколко интересни факти за Айфеловата кула:

Кулата е била замислена като временно съоръжение, което да служи като входна арка на Световното изложение в Париж през 1889 г. Но по-късно на върха ѝ поставили антени за радиопредаване и било решено да не бъде демонтирана.

Металното съоръжение е високо около 324 метра, но височината ѝ може да се промени с цели 8 см в зависимост от времето, което влияе върху метала, от който е изградена.

До 1930 г., до построяването на сградата на Крайслер в Ню Йорк, Айфеловата кула е била най-високата сграда в света, заедно с антените тя се извисява колкото 81-етажна сграда.

Айфеловата кула е разделена на три нива – до първите две може да се стигне по стълби, но до върха се стига само с асансьор. За да се изкачите на второто ниво на кулата трябва да преодолеете 1792 стъпала.

Именно те са се оказали непреодолими за Адолф Хитлер, когато идва в Париж по време на немската окупация по време на Втората световна война. Французите лично прекъсват кабелите на асансьорите, за да принудят диктатора да се качи пеша на кулата, което той така и не прави.

Въпреки че Айфелоната кула днес е най-разпознаваемият в световен мащаб символ на Франция, мнозина известни личности са били против строежа ѝ. Ги дьо Мопасан и Александър Дюма-син публично са изразявали недоволството си от кулата, смятайки, че тя просто не пасва на силуета на Париж, изграждан с векове.

Символът на Франция е бил пребоядисван 17 пъти от създаването си до днес – горе-долу веднъж на всеки 17 години, като за последно това е станало през 2001-2003 г.

Близо година 25 опитни бояджии трябва да работят, за да боядисат всички 18 038 метални част и 2 500 000 нита. За пребоядисването са нужни 60 000 литра боя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати