Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Идеи за нетрадиционна екскурзия: Чернобил

Идеи за нетрадиционна екскурзия: Чернобил

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
172
Чернобил

Много интересна дестинация за екскурзия се заформя много близо до България – печалният Чернобил. На 26 април тази година се отбелязват 29 години от експлозията, позната като най-тежката ядрена катастрофа, с която се е сблъсквало човечеството.

Въпреки печалната слава на мястото, през последните няколко години посещенията на района на мощния ядрен взрив са се увеличили сериозно благодарение на базирана в Киев туроператорска агенция – SoloEast, специализирана в черния туризъм. Според агенцията около 10 000 туристи годишни посещават нетрадиционната дестинация.

Ограничената зона в радиус от 50 км от центъра на опасното замърсяване се намира около самата електроцентрала, но въпреки това е безопасна за кратки посещения, защото радиационните нива са значително спаднали. Все пак това са много строго регулирани посещения и са възможни единствено като част от предварително организирана обиколка.

Посетителите в района имат категорична забрана да ядат, пипат, пият или докосват каквото и да е, освен ако не е внесено извън зоната.

Хората не биват да сядат и на земята, защото въпреки спада на радиацията, нейните нива са в 10 пъти по-високи от допустимите. Най-желаното място за посещение от ентусиастите е призрачния Припят в Украйна, който хората са напуснали след взрива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати