Pochivka.com»Статии и Новини»Заливи»Ле Каланк (Calanques)

Ле Каланк (Calanques)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Calanques

Ле Каланк (Calanques) е част от френската брегова ивица, която е известна още като фиордите на Средиземно море. Тези дълги и тесни заливи, редящи се един след друг между меките варовикови скали се намират покрай Каси (Cassis). Най-впечатляващите скални образувания могат да се видят именно между Марсилия и Каси, като назъбената брегова ивица от малки заливчета приключва до връх Пугет. Най-удобният начин да пристигнете до тук е с влак или автобус от Марсилия.

Самото градче Каси през последните години се превърна в модерен и изискан морски курорт, но все пак успява да запази неповторимата атмосфера на провансалско пристанище. Ле Каланк е неголямо, красиво селище, което остава някак скрито между високите варовикови скали. Съвсем наблизо се намира Шато дьо Каси, което представлява средновековен замък, в който днес живее фамилия Мишлен.

От замъка има прекрасна гледка към рибарското пристанище на селището. Навсякъде из него по кея са разположени малки и кокетни кафенета, откъдето гледката е невероятно приятна. В града има доста наклонени пътища и баири, като една след друга се редят красиви бели къщи, по които се стига по дълги тесни стълби. Тесните алейки тук също служат за достъп до тези сгради, които сякаш са прилепнали за склона.

И в тази част на Франция районът е белязан от производството на хубави вина. Около Каси има изградени 14 винарски изби. Най-известни са с производството на неповторимото си розе, защото в района се отглежда предимно сорт грозде, от който този вид вино става прекрасно.

Ле Каланк

Най-красивият залив в състава на целия Ле Каланк е Каланк ан Во. Гледката тук върху неповторимо сините води надолу от високите струмни скали е вълнуващо преживяване. Отгоре може да видите също и малкия приятен плаж, до който най-лесно се стига с лодка от Каси.

За туристите от пристанището редовно се организират водни превозипрез определен интервал от време. Разбира се, можете да немете частна лодка или каяк, а докато стигнете до плажа може да пробвате да се гмурнете и поплувате в тюркоазено сините води на Средиземно море.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати