Pochivka.com»Статии и Новини»Градове»Девънпорт, Тасмания

Девънпорт, Тасмания

Девънпорт, Австралия

Всяка година австралийският град Девънпорт привлича милиони туристи. Населеното място е третият най-голям град на остров Тасмания и се явява неговият основен вход и изход към останалия свят.

Остров Тасмания е с население около 500 хил. души. Освен Девънпорт, други по-значими градове са Хобарт (столица на острова) и Лексингтън. Девънпорт е разположен на брега на Басовия проток в северната част на острова.

В града има две летища за вътрешни полети и ферибот. За туристи от континента достъпът до живописна Тасмания обикновено се осъществява с ферибота Духът на Тасмания. Пътуването с многоетажния воден транспортен съд е официално едно от задължителните неща, които трябва да направи всеки австралиец, преди да умре.

Специално фериботът Духът на Тасмания сам по себе си е върхово достижение на инженерната мисъл. Плавателният съд превозва с един курс стотици автомобили, хиляди пасажери и цели влакови композиции. На него има спални кабини, ресторанти, детски площадки, казина, киносалони, кафенета, фоайета и дори асансьори.

Най-голямата атракция на Девънпорт е неговата главна улица. Световните туристически справочници казват, че на нея има всичко за туриста – магазини, исторически сгради, кръчми, два музея, фар и ботаническа градина. В града има над 80 хотела.

Духът на Тасмания

Девънпорт се явява и основана отправна точка към забележителностите на Тасмания, които поради изолираността на острова не могат да се видят никъде по света.

Градът е основан през 1850 година след сливането на две отделни селища - Формби и Торки, разположени на двата бряга на река Мърси. Между 1870 година и 1880 година корабната индустрия там се разраства, което допринася за нарастване на населението. Туризмът в тасманския град започва да се развива едва в средата на ХХ век.

Фарът в града е завършен през 1889 година, а в началото на ХХ век с появата на железницата започва строителен бум.

Една от най-големите културни прояви, провеждани в Девънпорт, е седмицата на биеналето тасманийски живот. На място там се събират художниците от десетте щата на Тасмания.

Фестивалът е създаден 1963 година, като с всяко следващо издание става все по-популярен. Рекорден брой участници има през 2007 година, когато на събитието участват повече от 7 хиляди художници.

Туристическите забележителности в Девънпорт почти се изчерпват с главната улица, на която са разположени споменатите по-горе магазини, заведения, няколко исторически сгради, фар и ботаническа градина.

Тъй като пристанището и фериботът са основните места в града, сякаш и всичко се върти около тях. Гостите на града ще могат да разгледат музеи, няколко галерии и занаятчийски магазини. Ботаническата градина е чудесно място за отдих сред природата.

Благодарение на уникалното си разположение, Девънпорт поредлага красиви речни, морски и планински гледки и в същото време е в близост до някои от най-красивите места на острова.

Туристите ще могат да се насладят на уникални плажове, възможности за гребане, ветроходство, каяк и риболов. Велопътеки има в целия град, а по крайбрежната пътека могат да се видят аборигенски скални рисунки.

Ако сте решили да посетите Тасмания и съответно Девънпорт, трябва да знаете, че най-доброто време за това е в периода ноември-април, когато температурите са по-високи от 18 градуса.

През юли и август в планините на острова дори пада сняг. Девънпорт има океански климат с прохладно до топло лято и хладни зими. Влажността е много висока – около 70% през цялата година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати