Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Сноудон и Сноудония (Snowdonia)

Сноудон и Сноудония (Snowdonia)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Сноудония

Сноудон е най-голямата планина на територията на Уелс (Wales). Тя е разположена в Национален парк Сноудония. Тази защитена природна местност се намира в северната зона на местността, и се счита за първия от трите национални парка на на територията на Уелс. Създаден през 1951 г. името на парка се превежда най-общо като „висок планински терен”.

Самият връх Сноудон е най-високата точка в Уелс, като се издига до 1085 м надморска височина. С размерите си той се нарежда на второ място по размери в цяла Великобритания, веднага след Бен Невис. Около Сноудон са разположени още няколко върха, които заедно образуват формата на подкова.

Сноудония

Националният парк Сноудония е създаден, за да защити уникалната и красива природа по тези места. Безспорно високият връх тук е най-голямата туристическа атракция, като хиляди туристи едват тук годишно, за да покорят Сноудон или просто да се разхождат из живописния район. Около върха почти целогодишно тегне гъст облак мъгла. За тези, които са решили да се изкачат горе се препоръчва преди това да проследят метеорологичните прогнози и да видят дали ще има валежи, които евентуално биха затруднили похода им.

Има изградени шест основни туристически маршрути до върха. Повечето от тях не отнемат повече от пет часа катерене. За посетителите, които не се вълнуват от планински изкачвания има латернатива. Изградена е железница, която тръгва от Ланберис и стига до най-високата зона на Сноудон.

Целият природен парк е разпрострян на около 2170 кв. км площ, като от север на юг е общо 80 км, а в посока изток назапад достига до 56 км. разстояние. Районът е осеян и от потоци и красиви реки, които са отлично място за любителите на рафтинга. За туристите има и условия за езда сред приятните гористи местности и крайречни алеи.

Освен това Сноудония е рай за тези, които обичат планинското колоездене. Базата тук разполога с обозначени маршрути, както по територия така и по трудност. Ако не желаете да спите на палатка на някоя от приятните поляни тук, в околностите на парка има няколко красиви градчета и селца, където без проблем може да си намерите къде да пренощувате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати