Портмейриън

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Портмейриън

Портмейриън (Portmeirion) е уникално по своята архитектура курортно селище, което се намира на границата с Национален парк „Сноудония” (Snowdonia) в Уелс. Това живописно селце, построено изцяло в стила на италианския дух е разположено край устието на река, а близостта му с морето в съчетание с китните шарени сгради, правят мястото особено популярно като туристически комплекс.

Портмейриън се намира само на няколко километра от Портмадог, откъдето пък се откриват прекрасни гледки към втория най-висок връх на Британския остров Сноудон (Snowdon).

От това населено място може да се вземе любимата на посетителите в района теснолинейка Фестинг Рейлуей. Тази железопътна линия е изградена през 30-те години на миналия век с цел транспортиране на плочи до пристанището от планинските мини в местността. Днес пътуването с тази теснолинейка, по която се движат парни и дизелови локомотиви, е истинско удоволствие. Тя преминава през различни живописни кътчета и природни картини преди да стигне до малкото село Минфорд, от което до Портмейриън се стига само за около 20 минути ходене пеша.

Самото курортно селище Портмейриън е творение на сър Клоу Уилямс-Елис, който има амбицията да построи град изцяло по италиански архитектурен образец. Така талантливият архитект започва работата си през 1926 г. и приключва след около 40 г. За тези десетилетия работа той успява да издигне около 50 къщи и сгради, издържани в италиански стил. Всички са построени по образец на градчето Портофино, но самият сър Уилямс-Елис отрича това, като твърди, че единствената му цел била да пресъздаде духа на Средиземноморското крайбрежие.

Портмейриън

Всички къщи в Портмейриън са построени около един китен централен площад, като преобладаващите цветове са в топли пастелни тонове. Около тях се вият малки приятни улички, на които има построени хотел, кметство, малки магазинчета за бързо хранене, които са на самобслужване, както и няколко магазинчета за подаръци и сувенири.

Портмейриън е любимо място за доста телевизионни и кинопродукции. Тук в края на 60-те години на минали век е заснет култовият сериал „Затворникът”. Тогавашната мания по тази телевизионна поредица има последователи и до днес, като всяка пролет тук се събират фенове на „Затворника”, които празнуват весело в името на любимия си сериал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати