Катедрала в Солсбъри (Salisbury Cathedral)

05.12.2009

Катедрала в Солсбъри е уникален културно исторически паметник за Англия, защото нейната кула, която се извисява величествено над едноименния град, притежава най-високият връх на територията на страната.

Официалното име на храма е „Света Мария“ (St. Mary's Cathedral) и това е главната архиепископска катедрала на англиканската църква в Солсбъри (Salisbury), който е разположен в графство Уилтшър (Wiltshire).

Тази най-висока във Великобритания островърха кула достига до 123 м, като неговото построяване е последния строителен етап по храма. Тя е добавена през 20-те години на 14 в. Самите основи на „Света Мария“ са положени през 1220 г. по време на архиепископ Ричард Пур. За онова време, изграждането на храма е извършено с изключително бързи темпове, като само след 38 г. работа, той е осветен от Крал Хенри III, през 1258 година.

Солсбъри Катедрала

Осмоъгълната сграда на Чаптър Хаус е построена за 40 г., като е започната през 60-те г. на 13 в. Материалът, от който е направена катедралата е т.нар. чилмаркски камък, който се е носил в района от мястото му на добиване, намиращо се на 19 км. През 17 в. заради огромната си височина и тежест на върха, се налага той да бъде реконструиран. През 19 в. кулата отново е реновирана. Това, че върхът за всички тези десетилетия се е отклонил само с метър от основната вертикала, е доказателство за изключителните архитектурни и инженерни техники.

Архиепископската обител е издигната на просторна ливада, а заради високите подпочвени води тук, основите й стигат само до 4 м дълбочина. Със своята внушителна обител и параклис катедралата в Солсбъри няма равна по размери в цяла Великобритания. Големият й часовник, който функционира и до днес, е построен през 1386 г., което го прави и най-старият работещ часовник в целия свят.

За разлика от своя конкурент - пищната готическа катедрала в Линкълн, църквата в Солсбъри се отличава с по-пестелив и изчистен дизайн. Сама по себе си тя е прекрасен пример за ранния готически стил в архитектурата в Англия. Тук се съхраняват уникалани религиозно исторически предмети, като средновековния фриз със етюди от Битие, което е най-изящното от четирите части на Магна Харта, които се намират изцяло на английска територия.

4.6
Общо гласували: 5
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати