Сицилия

Етна

Сицилия е един от двата острова, които съставят островна Италия, като вторият е остров Сардиния. Това е най-големият остров в Средиземно море със своята площ около 25 хил. кв. км. Отделен е от Апенините чрез Месинския пролив, а три морето мият бреговете му – Средиземно море, Йонийско море и Тиренско море. Едва 135 км делят Сицилия от Африка.

На остров Сицилия живеят около 5 млн. души. Климатът е средиземноморски, с дъждовна зима и горещо лято. Основните отрасли на острова са земеделието и туризмът, тъй като милиони туристи се отправят към италианската перла всяка година.

Островът е изключително красив и предлага на своите посетители редица забележителности, красива природа, уникална кухня и вино. Неслучайно Гьоте, когато достига до острова през 1878 година, пише – Без Сицилия Италия не би имала душа. Сицилия е ключът към всичко.

Остров Сицилия е изключително популярна туристическа дестинация за всички онези, които с часове могат да се наслаждават на малките калдъръмени улички, водещи до многобройните запазени храмове и акрополи.

Сицилия

Великолепните кристални води на най-големия остров в Средиземно море и величествената планина Етна оставят неповторимо усещане у всеки, който ги посети. Столицата Палермо несъмнено е един от най-колоритните градове на Сицилия, съчетаващ тайнствената атмосфера на Средновековието, примесена с модерните търсения на туристите.

Човек трудно би могъл да избере най-красивия плаж в Сицилия, тъй като всичките 280 са достойни да се окичат с тази титла. В многообразието ще откриете всякакъв тип плажове – градски, национални паркове, заливни и открити. Където и на острова да решите да почивате, определено няма да останете без плаж по ваш вкус.

С помощта на местните изби Сицилия изживява бум в търговията с вина и вековните традиции на острова заживяват нов живот. Богатата сицилианска почва, в комбинация с напоителните дъждове през меките зими и изобилието от слънчева светлина през годината, благоприятстват голямото разнообразие от качествени сортове грозде.

От друга страна, където и да идете и независимо от това какво ще си поръчате, храната е гарантирано неземно вкусна. Продуктите са винаги пресни и сезонни, а ароматът на домашно приготвена храна с много подправки се разнася из въздуха и допълва неповторимата атмосфера.

Палермо

Таормина е град, който се намира недалеч от известния вулкан Етна и е популярен курорт още от времето преди възхода на Римската империя. Любителите на природата ще се влюбят в известния красив залив във формата на сълза, който е разположен в средата на спокойния залив на Таормина.

Вулканът Етна е една от най-важните забележителности на Италия. Тук се развива туристическа индустрия за милиони. Много от хотелите и ресторантите в околните селищата разчитат почти изцяло на туристическия поток към тази забележителност.

В околността работи лифт, който може да спести на туристите голяма част от изкачването на стръмни склонове. Важно е да се добави, че Етна е интересна, но скъпа дестинация. Услугите в района са на по-високи цени от средните, особено транспортът.

Освен Таормина и Етна, Сицилия притежава и редица други забележителности, затова ако предприемете пътуване натам, си отделете минимум една седмица, за да разгледате острова. Не е възможно турист в Сицилия да не посети Сиракуза. Това е един същински музей под открито небе, който притежава различни забележителности от различни векове. Древният град е основан още през 8 век пр. Хр. от гръцки колонизатори.

Много старинни забележителности са запазени и до ден днешен – площадът на Архимед, останки от храма на Аполон, църквата Сан Лучия.

Катедралата в Ното

Друга забележителност, която не бива да се пропуска, е Катедралата в Ното – изключително красиво прозиведение на архитектурата. Като цяло в югоизточната част на острова са 8 градовете, които според ЮНЕСКО притежават уникални културни паметници – Катания, Сиракуза, Шикли, Рагуза, Милитело, Калтаджироне, Ното и Палацоло.

В списъка с градовете, които трябва да се посетят в Сицилия, разбира се застава Палермо – столица на автономния район. Богатата история и култура на града, както и архитектурата и възможността за гастрономически изживявания го правят притегателна туристическа дестинация.

Една от най-интересните атракции на града са катакомбите на монасите капуцини. Други интересни места, които могат да се посетят, са нормандския дворец, катедралата на Палермо, както и сградата на операта.

Едва на 10 км от Палермо се намира красивия град Монреале, който е известен със своята катедрала, смятана за една от най-красивите в цяла Италия. Агридженто е следващият красив град, основан от гърците през 5 в. пр. Хр. В близост до него се намира Долината на храмовете, които са обърнати с лице на изток, за да могат всички статуи в тях да се осветяват при изгрева на слънцето.

Несъмнено забележителните места на този италиански остров са много, затова преди посещението е най-добре всеки турист да се подготви с повече информация и разбира се – очаквания за едно вълнуващо изживяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати