Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Любопитни факти за Троянския манастир

Любопитни факти за Троянския манастир

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
172
Троянски Манастир

Несъмнено Троянският манастир е един от най-красивите в нашата страна. Разположен в невероятния Троянски Балкан, манастирът предлага на своите посетители незабравима атмосфера и гледки. Вижте някои интересни факти за това свято място.

Троянският манастир е третият по големина в страната ни – първите две места се заемат от Рилския и Бачковския манастир. В манастира е намирал укритие Васил Левски, а през 1972 година в него е основана единствения монашески революционен комитет.

Троянски Манастир

По време на руско-турската освободителна война Троянският манастир е бил изходна база за разузнаване на Трета пехотна дивизия.

В манастира може да видите чудотворната икона на света Богородица Троеручица, донесена от монах от Света гора.

В манастира посетителите могат да видят стаята на цар Борис III, както и куп ценни предмети.

В църквата към манастира е погребан по негово изрично желание патриарх Максим. Самата църква Успение Богородично пък е изографисана от самия Захари Зограф в средата на 19 век.

Празникът на манастира е 15 август, когато е Успение на Света Богородица. Големият панаир, който се организира на този ден, е възникнал още през годините на Възраждането и се прави и до ден днешен.

Параклисът на манастира е направен в стила на Голгота в Йерусалим, а в манастирската костница се пазят костите на монаси, които са служили през годините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати