Фонтана ди Треви

08.06.2016
Фонтан ди Треви

Сред най-известните туристически атракции, които предлага красивият Рим, се откроява забележителният фонтан Ди Треви. Това е и най-големият бароков фонтан в цяла Италия.

Историята на фонтана е любопитна и интересна, което е съвсем логично предвид факта, че се намира в град с такова историческо минало. Легендата разказва, че римски войници търсели вода и се доверили на младо местно момиче, което да ги упътва.

Девойката отвежда войската до водоизточник на няколко километра от Рим, а когато по-късно е построен акведуктът, който го свързва с града, той е наречен Aqua Virgo (Водата на девицата) в чест на легендарното момиче.

Фонтанът Ди Треви всъщност маркира мястото, на което Aqua Virgo се пресича с други два популярни акведукта, осигуряващи вода за Древен Рим. Оттук идва и името му, което в превод означава Фонтанът на трите пътя.

Архитектурната забележителност е изградена през втората половина на XVIII век от известния архитект Николо Салви. Фонтанът е висок 26 метра и се разпростира на 20 метра широчина.

Удивителните скулптури на фонтана изобразяват митологичният Океан в колесница с впрегнати коне. Тези произведения на изкуството са част от пищната фасадна украса на Palazzo Poli – дворецът, разположен на лицевата част на фонтана.

Фонтана ди Треви

В централната част на културния паметник е изобразен Нептун – богът на морето. Той стои в колесница във формата на черупка, теглена от две морски коня. Единият кон е спокоен, а другият разярен, символизирайки настроенията на морето. От двете страни на Нептун са изобразени по една женска фигура, символи на изобилието и здравето.

От дясната страна на фонтана е разположена една голяма мраморна ваза. Още по времето, когато се е строял фонтанът, от същата страна е имало една бръснарница. Бръснарят постоянно упреквал Николо Салви, че статуите ще стоят на друго място по-добре.

Тогава Салви изработил мраморна ваза точно срещу бръснарницата и ако застанем точно от мястото, където е била разположена, ще видим, че тази ваза скрива целия фонтан.

Твърди се, че ако хвърлиш монета с дясната си ръка през лявото рамо, един ден ще се върнеш в Рим. Тази красива идея ежедневно изкушава мнозина туристи и във водата на Ди Треви се събират около 3000 евро на ден.

В истинността на поверието вероятно вярват предимно романтиците, за които мястото е специално и заради намиращата се в близост до фонтана църква Св. Викентий и Св. Анастасий, чиято ограда е олтар за т. нар. Ритуал на заключената любов. Там могат да се видят висящи заключени катинари, ключовете на които са хвърлени във фонтана от влюбените двойки.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати