Фонтана ди Треви

Фонтан ди Треви

Сред най-известните туристически атракции, които предлага красивият Рим, се откроява забележителният фонтан Ди Треви. Това е и най-големият бароков фонтан в цяла Италия.

Историята на фонтана е любопитна и интересна, което е съвсем логично предвид факта, че се намира в град с такова историческо минало. Легендата разказва, че римски войници търсели вода и се доверили на младо местно момиче, което да ги упътва.

Девойката отвежда войската до водоизточник на няколко километра от Рим, а когато по-късно е построен акведуктът, който го свързва с града, той е наречен Aqua Virgo (Водата на девицата) в чест на легендарното момиче.

Фонтанът Ди Треви всъщност маркира мястото, на което Aqua Virgo се пресича с други два популярни акведукта, осигуряващи вода за Древен Рим. Оттук идва и името му, което в превод означава Фонтанът на трите пътя.

Архитектурната забележителност е изградена през втората половина на XVIII век от известния архитект Николо Салви. Фонтанът е висок 26 метра и се разпростира на 20 метра широчина.

Удивителните скулптури на фонтана изобразяват митологичният Океан в колесница с впрегнати коне. Тези произведения на изкуството са част от пищната фасадна украса на Palazzo Poli – дворецът, разположен на лицевата част на фонтана.

Фонтана ди Треви

В централната част на културния паметник е изобразен Нептун – богът на морето. Той стои в колесница във формата на черупка, теглена от две морски коня. Единият кон е спокоен, а другият разярен, символизирайки настроенията на морето. От двете страни на Нептун са изобразени по една женска фигура, символи на изобилието и здравето.

От дясната страна на фонтана е разположена една голяма мраморна ваза. Още по времето, когато се е строял фонтанът, от същата страна е имало една бръснарница. Бръснарят постоянно упреквал Николо Салви, че статуите ще стоят на друго място по-добре.

Тогава Салви изработил мраморна ваза точно срещу бръснарницата и ако застанем точно от мястото, където е била разположена, ще видим, че тази ваза скрива целия фонтан.

Твърди се, че ако хвърлиш монета с дясната си ръка през лявото рамо, един ден ще се върнеш в Рим. Тази красива идея ежедневно изкушава мнозина туристи и във водата на Ди Треви се събират около 3000 евро на ден.

В истинността на поверието вероятно вярват предимно романтиците, за които мястото е специално и заради намиращата се в близост до фонтана църква Св. Викентий и Св. Анастасий, чиято ограда е олтар за т. нар. Ритуал на заключената любов. Там могат да се видят висящи заключени катинари, ключовете на които са хвърлени във фонтана от влюбените двойки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати