Блед (Bled)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Блед Словения

През последното десетилетие Словения става все по-привлекателна за туристи от цял свят. На нейна територия определно има какво да се види – освен красивите средновековни укрепени градове като Левоча (Levoca), в тази източноевропейска страна има неизброимо много уникални природни съкровища, едно от които със сигурност е Блед.

Само за няколко години планинското градче Блед се превърна в един от най-посещаваните курорти в Словения. Заради романтичната атмосфера тук, която се дължи на уникалното съчетание между планина, замък и езеро, Блед е предпочитано място за меден месец на много младоженци не само от страната, а и от чужбина.

Този уникален град се намира в северозападната част на страната, сред гористите склонове на Юлийските Алпи (Julian Alps). Западно от Блед е разположено едноименното езеро със своите смарагдово зелени води и с красив остров по средата. Заради очарованието си то е наричано много често „алпийската перла” на Словения.

Най-удобният начин да стигнете до Блед е като кацнете на международното летище в столицата Любляна, а от там вземете влак или кола. Автобусните превози до Блед са редовни, а пътят ще ви отнеме не повече от час и половина. Най-хубавото време през годината за посещение на Блед е през месец юли, когато се провежда традиционно фестивалът Рикли. Тогава повърхността на езерото се отрупва от хиляди горящи свещи.

Bled

Основните туристически атракции в Блед са две – приказният замък, който се извисява на стръмна канара над града и островът по средата на езерото, на който е разположена часовниковата кула „Успение". Според местната легенда и вярване, ако застанете под камбаните и си намислите желание, то непременно ще се сбъдне. Друго суеверие твърди, че ако съпруг пренесе любимата си по всичките 99 каменни стълби от пристана до църквата, двамата ще се радват на дълъг и щастлив семеен живот.

Красивият червено-бял замък на Блед е построен в началото на 11 в. Шест века по-късно е издигнат наново, а през 50-те години на миналия век детайлната реставрация го превърна в една от най-атрактивните забележителности в Словения. В миналото е служел за резиденция на югославската кралска фамилия, днес в каменните му стени се помещава музей. От началото на миналия век славата на Блед като курорт започва да расте, а замъкът приема функциите на балнеоложки комплекс. Малко по-късно той се превръща в лятна резиденция на Тито.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати