Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Национален исторически музей

Национален исторически музей

Пламена M.Пламена M.
Джедай
206
Национален исторически музей

Най-големият у нас и един от най-богатите музеи в Европа е Националният исторически музей в София. В него любителите на културното наследство могат да намерят над 700 000 експоната, представящи историята на днешните български земи отпреди 8000 години до наши дни. Едва 10% от това културно наследство са изложени на показ.

Националният исторически музей е създаден през 1973 година. Първата му официална експозиция е открита през 1984 г. в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава в сградата на Съдебната палата в София. От 2000 година Националният исторически музей се намира в бившия дом 1 на правителствената резиденция в квартал Бояна в София.

Основните експозиции в музея са пет и обхващат периода от Праисторията до Третата българска държава. В първият отдел – Праистория (VII – II хил. пр.Хр.), на вниманието на посетителите са представени керамика, сечива, идолни фигурки, украшения и различни костени и кремъчни сечива.

Вторият отдел в Националният исторически музей е посветен на Древена Тракия и в него могат да се открият уникални съкровища от времето на траките. Там се съхраняват прочутите в цял свят Панагюрско съкровище, Рогозенско съкровище, Летнишко съкровище, както и откритото край село Дуванлии съкровище.

Третата и четвърта експозиции обхващат периода на Средновековието – Първо (VII-ХІ век) и Второ българско царство (ХІІ – XIV век). Те са отделени в две специални зали, като в първата се откриват накити, монети, декоративна керамика, икони, мощехранителници и др. В друга е разказана историята на българските земи през периода на османското владичество (1396 - 1878). Периодът, от своя страна, е разделен на Късно средновековие (ХV - ХVІІ в.) и Българско възраждане (ХVІІІ - ХІХ в.).

В последната пета експозиция се разглежда Трета българска държава - от 1878 до наши дни.

Национален исторически музей София

Развитието на България след освобождението до 1946 г. може да се проследи чрез 600 експоната. Специално място имат българските монарси – множество вещи и материали, принадлежащи на кралското семейство, са под опеката на музея.

Освен петте отдела в отделни зали на музея могат да се видят още много реликви от българската история. В една от залите са разположени ценни монети от времето на цар Иван Асен ІІ (1218 – 1241 г.) и цар Иван Александър (1331 – 1371 г.), византийски монети и др. В друга пък е представена неповторима етнографска сбирка - възстановка на възрожденско училище.

Дворът на Националният исторически музей също радва посетителите със своите колекции от колони и паметници от различни периоди. В музея освен обичайните сувенири, информационни материали и специализирана литература, посетителите разполагат и с библиотека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати