Монте Албан

Монте Албан

Древният град Монте Албан в Мексико определено е бил една от най-значимите столици в предколумбовата епоха. Останките на града се намират в южната част на Мексико, в околностите на град Оахака.

Разположени са на 1900 метра надморска височина и по всичко личи, че градът е бил построен на върха на планината, а мястото е изкуствено заравнено от древното племе запотеки.

Повечето хора са чували легенди и истории за ацтеките и маите, но много малко от тях са запознати с друга, не по-малко значима и древна цивилизация – тази на запотеките.

Техните племена идват от север около 1000 г.пр.Хр. и бързо се превръщат в доминираща група. Столицата на тяхната култура е именно Монте Албан.

Името Монте Аблан идва от първия управител на района – Диего Лопес де Монте Албан. Според друга версия обаче местността носи името на красивите бели цветя по склоновете на хълма, тъй като от испански език монте аблан се превежда като белия хълм.

Що се отнася до древното име на хълма, според официалните сведения то е все още неизвестно, но някои източници твърдят, че индианските племена са го наричали Свещения хълм.

Градът представлява комплекс от религиозни храмове, дворци и подземни гробници, служили главно за извършване на ритуали, събрания и празненства.

Релефите по стените на постройките често изобразяват глави с африканоидни черти, които и до днес пораждат теории за произход от Африка. Йероглифите върху тях пък се считат за едни от първите прояви на писменост в Мексико.

Една от сградите в древния град е известна като Замъкът на танцьорите. В нея са изложени десетки каменни изображения, в които ясно личи влиянието на олмеките – племена, които са населявали тези земи заедно със запотеките.

Изображенията в замъка обаче са загадка, защото човешките фигури са изваяни в неестествени пози. Учените все още не са установили дали това е доказателство за доброто ниво на познания в областта на медицината, или символизира нещо съвсем различно.

Гробниците несъмнено са друга интересна атракция за посетителите. На върха на планината местните индиански племена са погребвали владетелите си, а в района са оставили следи няколко различни култури. Много от посетителите на тази забележителност дори откриват камъчета от стените и ги вземат за спомен.

Тутанкамон на Латинска Америка - така понякога на шега археолозите наричат гроб номер 7, в който археологическата експедиция на Алфонсо Касо намира през 1931 година огромна колекция от златни предмети, свързани с култа към мъртвите.

Намерени са стотици предмети от скъпоценни или полускъпоценни материали, оникс, обсидиан, злато, планински кристал, пълен комплект за тъкане и други атрибути, свързани с културната идентичност на нежния пол.

Първоначално вярването било, че погребалният комплекс бил на племенен вожд, но след анализиране на предметите изглеждало, че става дума за знатна дама. Объркването дошло от цялата лицево-гръдна златна маска, която на пръв поглед има мъжки черти.

Монте Албан е уникален и в друго отношение - той е бил открит дълбоко под земята и то почти недокоснат от иманяри, затова съвсем логично се счита, че това е първата и последна находка в Америка, достойна да се съревновава с така известните артефакти на Египет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати