Pochivka.com»Статии и Новини»Курорти»Дубровник (Dubrovnik)

Дубровник (Dubrovnik)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Dubrovnik

Наричат Дубровник още „Перлата на Адриатика“. Разположен в най-южния край на Хърватска, на брега на Южна Далмация, в този морски град определено има неповторима атмосфера, съставена от дълговековна история, богата култура, а в последните десетилетия и отлични туристически условия. Отдавна Дубровник е любима дестинация за тези, които искат да съчетаят полезното с приятното. Този главен град на Дубровнишко-неретванска жупания е световноизвестен туристически център, а от 1979 г. е обявен за част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Разположен на самия край на Дубровнишкия провлак, историческото селище стои в полите на Динарските Алпи, а на другия му край се простират чистите води на Адриатическо море. До Дубровник може да стигнете по въздушен път от всички международни летища в Европа. Можете да си устроите и круизно пътешествие, ако вземете ферибота от италианския курорт Бари.

Дубровник

Дубровник е основан през 12 век и през следващите столетия се изгражда като проспериращ град-държава. Заради благоприятното си разположение като важен търговски възел, селището е основен търговски център, който осъществява превоза на стоки до Западна Европа.

Така до 16 век градът просперира, като това дава отражение върху архитектурата му с изящни готически сгради, масивни градски стени. През 15 век градските стени да подсилени с големи кули.

През 1667 г. по-голямата част от архитектурните шедьоври и красиви сгради са унищожени след мощно земетресение, в което намират смъртта си около 5000 души. Следва период на упадък, но скоро след това започва усилена реставрация. Последният удар по красивия старинен Дубровник е през 90-те години на миналия век, когато много от фасадите на сградите са унищожени от Югославската народна армия.

Старият Град в Дубровник

До 1918 г. Дубровник е известен и с името Рагуза. В миналото той е бил важен център на хърватския културен живот – бил е основно място за сбирки на писатели, поети, драматурзи, художници, математици, физици и други учени.

Старият град на Дубровник с красивата си главна улица, датираща от 16 век, е отлично място за разходки. При това размерите му са неголеми, така че лесно могат да се обходят всичките исторически забележителности. Може да разгледате двата двореца – „Княжев двор” и „Спонза”, както и уникалната катедрала и двата старинни манастира.

В Дубровник сред карасивите пясъчни плажове има и отлични условия за водни спортове – може да упражнявате подводно гмуркане и плаване с кану или малка лодка.

Атрактивна разходка може да ви предложи отскачането до островите Елафити, на които имате възможността да се насладите на спокойни слънчеви плажове. Ако искате да усетите истинския чар на Дубровник, посетете курорта през летните месеци, когато времето е най-приятно и когато се провежда ежегодният летен фестивал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
44
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати