Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Остров Хвар, Хърватска

Остров Хвар, Хърватска

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Остров Хвар

Остров Хвар (Hvar Island) е олицетворение на определението адратически рай. Общо 1 100-те й острова в Адриатика предлагат прекрасни средновековни градчета и пристанища с руини от времето на и Венецианската република, Древна Гърция и Римската империя, както и невероятни слънчеви плажове. Хвар обаче е по-специален, защото е определен за един от 10-те най-красиви острова в света от класация на списание „Травелър”.

Разположен в южната част на хърватското крайбрежие, между градовете Сплит и Дубровник, островът предлага уникално съчетание от планински възвишения, равни поляни с лозя и лавандулови цветове. Най-спокойна и не дотам засеганта от човешка дейснот е югоизточната част на Хвар, където има китни венециански селца. Тук през 15 и 16 в. венецианците установяват своя адриатически флот, което доста допринася за развитието на острова. От този период днес на него могат да се видят уникални исторически постройки.

Град Хвар е и туристическият център на острова, както и най-голямото селище на територията му. Разположен е около спокоен залив, който гледа към архипелага Пъклински острови. Самият остров е дълъг и тесен, като на дължина достига 60 км, а на ширина едва 15 км.

В град Хвар има красив централен площад. Носещ името „Света София” той е най-обширният в цяла Далмация. На единия му край е издигната красива катедрала, която датира от 16 в. Отсреша пък е разположена модерна галерия, която води до местния театър. На юг от централният площад може да видите уникалния манастир, построен през 15 в., който днес е превърнат в музей. В посока север от площада се стига до една от най-големите атракции тук – пет вековната крепост, която се извисява на хълм.

Хвар Хърватска

Множество китни ресторанти, капанчета и барове са разпръснати из целия остров Хвар – те ограждат централния площад, както и яхтеното пристанище. Макар, че достъпът до острова не е от най-лесните, пътуването до тук може да е извънредно приятно, ако вземете ферибота от Сплит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
52
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати