Площад Сан Марко

Пламена M.Пламена M.
Джедай
206
Площад Сан Марко, Венеция

Главният площад във Венеция - площад Сан Марко, е една от най-големите забележителности, които туристите могат да посетят. Тук липсват типичните за цяла Европа звуци от моторизиран трафик. Площадът целогодишно се оглася от човешка глъч и смехове.

Сан Марко е единственото място във Венеция, което се нарича площад. Всички останали независими пространства се наричат campi. На него всеки турист може да закупи шепа царевица, с която да нахрани ятата гълъби, които без притеснение се разхождат сред хората.

Те окупират цялото пространство и позират за всички снимки на любопитните туристи, което ги превръща в една от атрактивните забележителности на площада.

Площад Сан Мароко възниква през далечния 9-ти век. Тогава той е едно малко пространство пред базиликата Сан Марко. През 1177 година площадът добива днешните си размери и форма по повод срещата между папа Александър III и император Фридрих Барбароса. Оттогава Сан Марко се превръща във символ на Венеция.

Подобно на самия площад, сградите на него се радват на широка популярност. Може би най-известната сграда - базиликата Сан Марко с камбанарията, представлява пищна катедрала във византийски стил.

Площад Сан Марко

Разположена е на източната част на площада. Тя е богато украсена със златни, бронзови и каменни мозайки. Известна е още с прозвището Златната църква и представлява своеобразен символ на могъществото и богатството на Венеция.

От север на площада се издига часовниковата кула и свързаните помежду си сгради Procuratie Vecchie. От южната страна се разполага Procuratie Nuove, а от запад - Ala Napoleonica и входът на Correr Museum.

Тук е и малкият площад Сан Марко, дело на Джакопо Сансовино - допълнително площадче с изглед към лагуната. На него са разположени други две бележити сгради - Дворецът на дожите и Националната Библиотеката, гледащи една към друга от двете страни на площада. Пред самата лагуна пък се извисяват две гранитни колони на светците патрони на Венеция - Св. Теодор, който пробожда с копие дракон, и Крилатият лъв - символ на града. Преди няколко столетия тези колони считали за официалния вход към града. През 1840 година там се изграждат и три корабни мачти, от които в празнични дни се вее знамето на Св. Марко.

Площадът Сан Марко е седалище на Венецианската република и архиепископия от XIX век. Това е мястото, където преминават шествията на повечето венециански фестивали.

Венеция

На площада се разполагат и двете най-стари кафета във Венеция – Флориан, отворило през 1720 година, и Куадри, което е известно като любимото място на английски поет лорд Байрон.

Ятата гълъби, които се събират на площада, също са сред забележителностите, които ежегодно събират туристи. От 2008 години бе въведен закон, забраняващ да се хранят пернатите, за да се намалят щетите, които те причиняват върху паметниците. Нарушителите ги заплашва глоба в размер от 50 до 500 евро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати