Планината Олимп

23.11.2010
Планината Олимп

В почти всеки древногръцки мит или легенда се споменава планината Олимп (Olympus). И напълно разбираемо, защото със своите близо 2 920 м надморска височина, това е най-високата планина на територията на Гърция. Тя заема източния бряг на континентална Гърция. Като част от обширна планинска верига, достигаща южно до Турция, а северно до България, Олимп се разпростира на граничната ивица между областите Тесалия и Македония.

Най-приятното време през годината, когато е добре да посетите природната местност е между април и май. Най-близкото населено място наоколо е Литохоро. До това градче има редовни автобусни или железопътни превози от столицата Атина, както и от Солун, който е вторият по-големина град в страната и който лежи на около 100 км. от масива.

От скоро Литохору, който лежи в полите на легендарната планина, предлага на посетителите си посещение на природо-научен музей, в който са показани и фотографии на и от този най-висок връх в Гърция. Освен това, ще се отдели голямо внимание на планинските пътеки, подходящи за разходки и походи. Основна част от експозицията представлява и планинската флора и фауна на божествената планина. Самият град е изходен пункт за изкачване на планината. Обикновено това става за около 2 дена въпреки, че опитните планинци се справят с това предизвикателство за ден. По планинския маршрут са изградени и доста хижи, където може да се отпочине и пренощува.

Най-високият връх на Олимп е Митикас, което от гръцки се превежда като нос. Освен най-висок в Гърция, той е и вторият по височина връх на Балканския полуостров. Освен с древната си история, Олимп е забележителна и със своята богата флора, считана за може би една от най-богатите в цяла Европа. Освен буйните и разнообразни растителни видове, тук се срещат и няколко ендемични животински представителя. Вече повече от 55 години Олимп и природната съкровищница, която представлява, са обявени за национален парк.

В древногръцката митология, Олимп е домът на Олимпийските богове. Тук Гея раждала титаните, които били толкова огромни, че използвали планинските хребети и склонове за тронове. Пръв тук се настанил най-могъщият титан - Кронос, а после и основните богове в гръцкия пантеон. Те живеели на върха в дворци от кристал и се хранели с животворната амброзия.

4.1
Общо гласували: 11
5 4
4 5
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати