Санторини

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Santorini

Санторини e всичко онова, което изплува в съзнанието ви, когато си представите типичен гръцки остров. Всъщност това е името на групичка острови, но днес по-често се използва като назоваване на най-големия от тях. Той е разположен сред Южните Циклади (Cyclades), които се проистират в югоизточна посока от континентална Гърция.

Красивият остров Санторини се намира на около на 128 морски мили от столицата Атина. Ако решите да посетите тази красива област, която е изборазена на почти всяка туристическа картичка, изобразяваща морска Гърция, елате тук през летните месеци. Най-удобно е да кацнете на летището в Атина, а оттам да се придвижите до пристанище Пирея.

От пристанището може да вземете ферибота, който ще ви отведе до Санорини за около 8-12 часа. Има вариант да кацнете направо на летището на острова, но така ще си спестите много от красивите гледки, които може да видите тук.

Гърците наричат Санторини още острова Тера. Наименованието Санторини идва от името на покровителката му – света Ирина. Санторини в общи линии се образува в сегашните си мащаби след огромно вулканично изригване през 1650 г. пр. н. е. Тогава се формира и огромният кръгъл залив около острова, в резултат на изхвърлените близо 30 кубични километра огнена лава. След мощното изригване върхът на планината се срутва, а от потъналият кратер се образува залива.

Доста теории има за мащабите на това вулканично събитие. Тогава то унищожава двореца на Кносос на остров Крит. Следи от чудовищната експлозия са открити в Египет и по цялото източно крайбрежие на Средиземно море. Според някои изследователи Санторини представлява всъщност изчезналата Атлантида. След последното голямо изригване преди около 500 г. насред Егейско море остава това, което виждаме днес - Санторини, островът с форма на полумесец, срещу него две миниатюрни парчета земя с имена Тиразия и Аспрониси, и двата опушени комина Палеа Камени и Неа Камени.

От действащия кратер върху Неа Камени и днес излиза пушек, а последното му изригване през 1956 г. предизвиква силно земетресение на острова и причинява жертви и разрушения.

Вулканичното минало на тези морски суши правят Тера днес една особено атрактивна и плодородна земя. Тук се произвеждат едни от най-хубавите вина в цяла Гърция. Лозовите масиви тук са подредени в кръг заради силните северни ветрове и се отглеждат в нетипично ниски райони.

Санторини

Като курорт Санторини започва да се развива между 1960-1970 г., а днес е посещаван от туристи от цял свят. Атмосферата е уникална, като навсякъде се виждат белосаните къщи и сгради със сини куполи. Повечето от туристите идват тук заради красивите плажове и смесицата между ликс и типичната гръцка атмосфера, която предлага Тера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати