Ватиканът (Vatican)

12.10.2010
Ватиканът

Няма две мнения, че Ватиканът (Vatican City) е сърцето на католическата религиозна общност. Този уникален град-държава, управляван от папата и притежаващ пълен суверенитет, заема около 1 кв. кв. от площта на италианската столица Рим. Този католически религиозен център има невероятна архитектура, която е станала свидетел на множество исторически събития през вековете. В рамките на Ватикана влизат и околните квартали Прати (Prati) и Монте Марио.

Тази най-малка държава в света седалището на Папата, главата на Католическата църква в световен мащаб. Официалните жители тук са около 800, което я прави най-малката нация в демографски размер на нашата планета. Много свещеници, монахини, охрана, какато и 3000 работници живеят извън рамките на Ватикана. Католическият център има дори и футболен отбор, съставен от швейцарски гвардейци, които притежават двойно гражданство.

Туристическата обиколка през Ватикана тук тръгва неизбежно от огромния карсив площад „Свети Петър”. На него може да видите Египетския обелиск, който е пренесен тук от Калигула от Хелиополис. Друга забележителност представляват тосканските колони на Бернини, които са подредени в четворна редица и завършват със статуи на светци. От площада може да се насочите към огромната базилика Свети Петър, която е в състояние да побере около 60 000 души.

Това, която ще ви направи първо впечатление във Ватикана е пищният претенциозен интериор. Масивният купол на базиликата достига до 119 м. височина, а балконите са украсени от изящни релефи. Във вътрешността на католическия храм могат да се видят прочутата „Пиета” на Микеланджело, както и бароковият балдахин на Бернини. Той е разположен точна над олтара на храма. Освен тези произведения на изкуството тук се намират още доста шедьоври на известни италиански майстори.

Vatican

Във Ватиканският музей може да разгледате една от най-големите и богати колекции от художествени произведения. Самият музей се състои от няколко крила, които са великолепно украсени. В колекцията на музея влизат уникални римски, египетски, както и етруски порцеланови фигури, статуи и картини. Тук могат да се видят фреските на Сикстинската капела на Микеланджело, както и няколко стаи, изрисувани от Рафаел за папа Юлий ll.

4.3
Общо гласували: 12
5 6
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати