Таормина (Taormina)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Taormina

Таормина отдавна носи славата на най-известния морски курорт в Сицилия. Този архитектурен исторически шедьовър се намира в източната част на италианската провинция, като е красиво разположен на връх на Монте Тауро. Извисяващ се над Йонийско море от Таормина се открива невероятна гледка едновременно към красивия средиземноморски бряг и към вулкана Етна, който стои в южна посока.

До любимият на италианците курорт Таормина през летните месеци може лесно да стигнете с автобус или влак от Катания(Catania) и Месина (Messina). През останалото време на годината градчето е по-спокойно и приятно за туристически посещения. Мнозина са на мнение, че архитектурата на Таормина е рядка скъпоценност. Тук на доста малка площ може да се види уникално съчетание на римска, гръцка и средновековна архитектура. Като цяло Таормина предлага очарователна смесица между богата история, слънчеви плажове и градска красота.

Векове наред Таормина е бил важно кръстовище на пресичащи се културни и търговски пътища на стария свят. Славата му на курортно селище идва, след като тук редовно започват да идват имена като Оскар Уайлд, Мопасан, Стайнбек, Труман Капоти, Гьоте, Александър Дюма. Тук Елизабет Тейлър и Ричард Бартън се разделят за първи път.

Taormina

Чувствеността на Таормина е магнетична за множество изторически личности от древните векове насам. Овидий например не е успявал да устои на местната риба. Днес цял куп знаменитости могат да се видят тук по време на филмовия фестивал, който се провежда тук ежегодно.

Самата Таормина е разположена на 200 метра над морското равнище, като е изграден и кабинков лифт до морския курорт Мазаро, разположен в подножието на хълма. Оттук лесно се отива до не по-малко известните курортни градчета, разположени в съседство. Безспорно най-голямата историческа забележителност тук е величественият древен римски театър.

В Таормина една след друга следват внушителни готически замъци, сгради с норманска архитектура, барокови постройки. Не пропускайте да посетите и римските храмове в Агридженто, които са включени в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати