Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Панталика, Италия (Pantalica)

Панталика, Италия (Pantalica)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Панталика, Италия (Pantalica)

Панталика e нещо като потайна древна съкровищница на Италия. В най-общи линии тя притежава древен скален некропол, който е уникален по своята същност. Тази италианска местност Панталика се намира в югоизточната част на Сицилия (Sicily), в непосредствена близост до Сиракуза. Тази древна гробница е разположена в долината на реките Анапо (Anapo ) и Калчинара (Calcinara), които се сливат в масивен варовиков пролом. Те се пресичат от високите хълмове на Монти Ибелеи.

Покрай гробницата може да минете по пътя между градовете Ферла (Ferla) и Сортино( Sortino). Единственият начин да разгледате удивителните природни места тук е като пътувате с кола или автобус, който можете да вземете от Ферла или от Сиракуза. Заради това, което представляват Сиракуза и Панталика са вписани в списъка със световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Обширният некропол на Панталика се състои от 5000 гробници, които са прокопани във варовиковите скали. Тези гробници са изградени межди 13 и 8 в. пр. н. е.

По-късно по време на византийската империя скалните пещери се използват от бежанци. Те продължавали да дълваят във варовика, като едновременно с това пренасяли скалните блокове недалеч. Целта им била да издигнат църквата „Сан Мичидарио”.

Има два начина да стигнете до Панталика. Единият е по-лесен, а другият по-труден, но за сметка на това далеч по-живописен. Първият е на идване от Сортино. Той може да ви предложи уникална гледка на бистър вир на река Калчинара. Той се намира малко преди тя да се слее с Анапо. Мястото, където тези два водни ръкава се вливат една в друга е най-дивната и живописна част от пролома. По-нататък проломът става по-широк, като около него остават овощни градини с цитруси, маслинови насаждения и орехови дървета.

Вторият начин да се доберете до Панталика е по живописния път от Ферла, който е малко по-заобиколен. Преди края на пътя да стигне урвата, той се разклонява в една по-скоро пътека. По нея може да се спуснете надолу към Анакторон. Това е древна столица на местни сицилиански обитатели, които били предвождани от Хиблон – цар на сикулите. В непосредствена близост се намира и същината на Панталика, която изглежда така все едно идва от друго измерение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати