Охрид

23.01.2010
Охридското Езеро

Охрид е разположен в югозападната част на Македония (Macedonia), на брега на Охридското езеро (Lake Ohrid). Безспорно това е градчето, което слага перлата в короната на македонската република.

Охрид е красиво разположен по брега на езерото, което от лявата си страна е заобиколено от живописната планина Галичица с едноименния парк.

До уникалното и очарователно македонско градче най-лесно може да стигнете с полет до Скопие, а от там придвижването до Охрид е с автобус. Ако си наемете кола под наем, ще имате възможност да правите чести спирки, за да разгледате в максимална степен красивите местности по пътя.

От 1980 г. Охрид е включен в списъка със световното природно наследство на ЮНЕСКО. Това е четвъртата столица на България, навярно най-красивият град на територията на Македония и е един от най-хубавите старинни градове на целия Балканския полуостров.

В сините, прозрачно бистри води на езерото се отразяват обсипаните с възрожденски къщи и средновековни църкви хълмове. В съчетание с прекрасната възрожденска архитектура и изключителните природни особености, старинните паметници създават в Охрид една неповторима атмосфера.

Охрид от езерото

Охрид е възникнал през Античността като трако-илирийски град под името Лихнидос. Този град се е намирал на един от най-важните пътища в древността - Виа Игнация, който е водил от Драч (Дурес)до Солун и Цариград. По византийско време в околностите на Охрид са построени манастири и черкви. По-късно цялата област е заселена с прабългари и славяни.

Тук повечето туристи отсядат в хотели или в частни квартири, което е далеч по-евтиният вариант. В центъра е автогарата, а там има почти винаги хора които предлагат "соби", т.е стаи. След като си починете може да разгледате центъра на града, площада, който е до пристанището. Отляво се пада старата част на града, а отдясно е по-новата част на Охрид.

Охрид

Ако тръгнете от площада нагоре по улицата, която е забранена за коли, това е т.н. Охридска чаршия. Има много магазини, които предлагат от сувенири до храна и козметика. Разбира се, в централната част на Охрид не липсват и местенца за хранене и забавление, които ще задоволят напълно глада ви за балканска култура.

Трябва около един ден, за да обиколите стария град на Охрид и да видите всичко. Задължително, ако имате възможност посетите Самуиловата крепост в Охрид, както и църквата Св. Климент, датиращ от 13 в. в който се пазят цели 800 икони, изписвани между 11 и 13 в. Достъпна е срещу вход.

Свети Наум Охрид

Интересни са още църквите Св. София и църквата Св. Йоан Канео. Тя е красиво разположена на скала над Охридското езеро и предлага невероятни гледки към него и града. Най-новата обновена църква е църквата Св. Климент и Пантелеймон – Плаошник. В нея са положени и мощите на Св. Климент. В почти всички тези храмове може да разгледате изящни произведения на църковното изкуство, като стенописи, икони, мозайки и уникални иконостаси, повечето от които са дело на майсторскта македонска школа.

Целият комплекс от стари църкви в Охрид е разположен в рамките на крепостните стени на Самуиловата крепост, където между историческите паметници е изграден цял квартал на града. Първото нещо, което виждат сутрин хората в тази част на Охрид е доминиращата от най-високата част на хълма крепост - в действителност внушителна и уникална гледка.

В покрайнините на Охрид непременно трябва да посетите Билянини извори с тяхната чиста вода и романтична легенда, Музей върху вода, който предлага интересна възстановка на праисторически жилища и е невероятно място за отдих и почивка със своите прелестни гледки, и не на последно място задължително трябва да посетите манастира Свети Наум, важен за българската история.

3.3
Общо гласували: 10
5 2
4 3
3 1
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати