Синята Джамия

21.12.2009
Синята Джамия

Синята Джамия в турския мегаполис Истанбул се издига внушително точно срещу църквата Света София. Мисълта за съревнование между двата храма не е лишена от логика, защото архитектът Мехмед искал да построи по-голям купол от този на християнския храм, но не успял. За сметка на това, направил джамията шедьовър от съвършенства - с идеални пропорции на куполите, полукуполите и минаретата.

Този скъпоценен камък на ислямската архитектура, известен като Джамията на султана Ахмед, е разположена в стария град на Истанбул, кат трите й стени са обърнати към Мраморно море, Златния рог и Босфора.

Строителството на сградата започва през 1609 г. и завършва през 1616 г. по време на управлението на Ахмед I. Според местните истории владетелят наредил на прочутия архитект Мехмед Ага да сътвори една от най-величествените джамии, строени някога. На практика е точно така.

Сградата на Синята Джамия се отличава ярко сред останли сгради със строгите си шест минарета, красивите си куполи и прелестни градини. Продължението на историята разказва как султан Ахмед I пожелал минаретата да бъдат направени от злато. На турски злато се произнася „алтън“. Архитектът обаче го разбрал погрешно чувайки „алтъ“, което означава „шест“. Така били построени 6 минарета, вместо общоприетите 4.

Синята Джамия в Истанбул

Единствено джамията в Мека тогава притежавала 6 минарета. Но при вида на завършения храм, султанът не посмял да накаже архитекта. Това не се харесало на поклониците в мека, в резултат на което било издигнато още едно минаре като компенсация, а през следващите години и още две.

Синята Джамия дължи името си на повече от 20-те хиляди декоративни сини плочки от Изник, които са поставени по вътрешните й стени. Диаметърът на огромното кубе е цели 33 м. То заедно с по-малките кубета и полусводовете са издигнати върху четири масивни стълба, всяко от които е с дебелина 4, 5 м. Цели 260 прозореца с цветни стъкла допълват съвършенството на Синята Джамия. Стъклописът е от 17 век, но по-късно е реставриран. Амвонът и нефът са направени изцяло от мрамор.

Посетителите на Синята Джамия могат да пристъпят в него само ако си събуят преди това обувките. Тук се допускат както мъже, така и жени, стига да са облечени благоприлично. Посещенията са позволени през цели ден, с изключение на молитвените часове.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати