Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Най-забележителните джамии в света

Най-забележителните джамии в света

MarianeMariane
Джедай
2k
Ая София

Не е нужда да изповядвате една или друга религия, за да оцените по достойнство архитектурата на храмовете. Молитвените храмове на мюсюлманите са с ограничен достъп за друговерци, а най-почитаните са дори забранени за туристи.

Има десетки джамии, които са истински произведения на изкуството и спокойно могат да бъдат разгледани. Ето и най-забележителните от тях:

Джамия на шейх Лотфолах, Иран

Тази джамия е строена в началото на XVII век, по времето на шах Абас. Намира се в град Исфаха, описван като иранския Рим. Има необичайна архитектура – тя не разполага с вътрешен двор или минаре. Историята твърди, че е издигната, за да се използва от харема на шаха.

Ая София

Ая София (Света София), Турция

Ая София се смята за едно от най-големите бижута на Истанбул. Джамията се намира в историчаския квартал Султанахмет, срещу Синята джамия. Храмът е на повече от 1000 години, като първоначално той е бил християнски.

Оригиналната Църква на Божествената мъдрост е строена около VI век сл. Хр., но с превземането на Константинопол е превърнат в джамия. Днес храмът е космополитен микс от византийски мозайки, блестящи надписи от Корана на арабски език и прилича повече на величествен музей, отколкото на молитвен храм.

Джамия Насир Ал-Молк, Иран

И тази великолепна джамия се намира в Иран, но в университетския град Шираз в южната част на страната. Тя е украсена с уникални витражи, които са необичайни за ислямската архитектура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати