Връх Арарат

30.03.2010
Връх Арарат

Удивителната и могъща гледка на покрития с облачна шапка връх Арарат е една природна картина, която може да накара всеки човек да се почувства незначителен и слаб пред това, което е сътворила природата. Достигащ до рекордните 5137 м надморска височина Арарат е най-високата планина на територията на Турция.

Наричан още Буюк-Агри-Даг, върхът е разположен в далечната североизточната част на страната, като тотук границата с Иран е само на 16 км в източна посока, а с Армения – на 32 км в направление север. Покритата целогодишно със снегове планина може да се види от километри разстояние.

По своята същност Арарат е затихнал вулкан, а заснеженият му конус е заобиколен от безводна територия. Тази могъща планина е символ във вековната история, в резултат на което днес тя е обект на интерес от доста археолози и религиозни активисти. За тази планина се говори в библейската книга Битие.

Предполага се, че Ной и построеният от него кивот се оказват точна на това място след края на потопа. Няколко исторически личности подкрепят тази теза. Сред тях са летописецът Йосиф Флавий, който през 70 г. казва, че Ноевият ковчег наистина е акустирал на Арарат. Около 1300 г. мореплавателят Марко Поло също достига до това заключение.

За жалост за техните твърдения така и няма научна обосновка, въпреки, че текстовете открити в Ниневия, датиращи от 7 в. и известни като Епоса на Гилгамеш, потвърждават тази теза. В епоса Ной е описан под името Утнапищим, а той построява животоспасяващия ковчег по нареждане на бога на познанието Еа. Предполага се обаче, че те са преработки на по-ранни Вавилонски текстове.

Връх Арарат е изобразен в центъра на Арменския герб, но тази територия никога повече няма да бъде арменско владение. Преди да бъде дадена на Турция през 1923 г. планината и областта около нея са били в териториите на Съветския съюз в продължение на няколко десетилетия.

Самата планина се състои от Голям Арарат - с височина 5 165 м, и Малък Арарат - 3 914 м. Има Цели 30 ледника има в планинския масив. Някои от туристите, желаещи да покорят върха, наемат местен водач, а самото изкачване и слизане трае около 4 дена. Планината влиза в природен парк „Качкар”.

Откакто в включена в защитената местност тя става популярна туристическа дестинация. За да изкачите връх Арарат обаче трябва да заявите желанието си два месеца предварително в местната служба, която раздава разрешенията.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати