Pochivka.com»Статии и Новини»Курорти»Памуккале, Турция (Pamukkale)

Памуккале, Турция (Pamukkale)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Pamukkale

Памуккале е популярна туристическа дестинация в Турция. Снежнобелите басейни и тераси на Памуккале представляват едно от природните чудеса на планетата ни. Тук, в турската област Денизли (Denizli ) е разположен едноименният морски малък курорт, който се намира само на 20 км от главният град в района – Денизли.

Асфалтовият път от град Денизли, който преминава през гъста гора, води направо към Памуккале. Напомнящите пухкави облаци скали на природния феномен образуват каменни чаши в най-различни странни форми, а по върховете им блестят кладенчета.

От тях надолу по скалните образувания се стича хармонично вода. Наоколо е пълно с горещите извори, които извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол, Турция. Температура на водата е около 35 градуса. Тя избликва от огромната белоснежна скала и се разпръсква във всички посоки.

Красивите каскади от млечнобяла вода, наситена с калциев карбонат и други минерали се спуска надолу по поредица от около сто тераси. Тяхният поток по стръмните скали, тераси са образували интересни минерални отлагания. На целия този бял комплекс като фон изплуват изумрудено-зелените долини, разположени в подножието на скалните феномени.

Повечето от водните басейни тук са бели, но някои са жълтеникави или кафяви. За съжаление, замърсяването на околната среда се отразява върху свежестта на цветовете. Днес посетителите на местността нямат вече право да се разхождат из Памуккале, но пък за сметка на това имат възможност да поплуват из горещите басейни на близкораположените хотели.

Изворите на Памуккале са изключително лечебни - историята е запазила свидетелства, че много императори (а днес и много известни личности) посещавали този район, за да лекуват с целебните води нарушения на сърдечно-съдовата дейност, хипертонии, нервни болести, ревматизъм, кожни заболявания, рахит, паралич и заболявания на стомашно-чревния тракт.

Памуккале

Памуккале в буквален превод се казва „Памучна крепост”. Името се свързва с една легенда, според която титаните разпростирали тук прибрания от тях памук, за да съхне по скалите.

В околността древните гърци построили тук град Хиераполис, който и до днес може да се види край Памуккале. В чудесно състояние са запзени некропол, храмове и църкви, колони и арки. Особено атрактивен е градският театър, който разполага с 15 000 места и който е реставриран отлично.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
59
47
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати