Дворецът Естерхази в Австрия (Esterhazy)

24.05.2010
Esterhazy

Великолепният дворец Естерхази често е спряган като “Унгарския Версай”, където великият композитор Хайдн е работил 30 години за фамилията Естерхази, на която е кръстен днес и самият замък. Красивата му постройка се намира в Айзенщат, който е столица на австрийската област Бургенланд. Макар и да е владение на на унгарската фамилия Естерхази внушителният замък се счита за символ на града.

Основите на двореца Естерхази (Esterhazy) са поставени още през 13 в., но от 1622 г. той е абсолютно владение на фамилия Естерхази. По заповед на принц Пол l дворецът е изцяло преобразен в бароков стил, като вече повече от 300 г. продължава да е собственост на наследниците му.

За разлика от доста частни дворци, Естерхази е достъпен за туристически посещения, като специално за посетителите му се предлага и обиколка на винарската изба. В замъка също така има и магазин за сувенири и подаръци. В небезизвестната Хайднзаал на замъка доста често се провеждат и различни музикални концерти.

На мястото на красивата градина между двете северни кули днес е изградена музикалната зала. Преди сградата да се префасонира изцяло в бароков стил, до класически вид я извежда известният френски архитект Чарлз Моро.

Самата концертна зала Хайднзаал е творение на изкуството сама по себе си. Интериорът й е пищен и богато украсен с изящни стенописи и рисунки. Размерите и пищността й подсказват политическото, икономическото и социалното положение на фамилия Естерхази. Тази зала се счита и за една от най-добрите акустични помещения не само на територията на Унгария, но и в цял свят.

Уникалните стенописи в това красиво концертно помещение са създадени през 17 в. от художника Карпофоро Тенкала. Повечето от рисунките пресъздават различни моменти от популярни произведения, като по тавана и стените погат да се видят и постановки на популярната сатирична новела "Купидон и Психея". В центъра е изрисуван моментът на сватбата между двамата, на която присъстват и олимпийските богове, а по периферията са изрисувани моменти от ежедневието им.

3.4
Общо гласували: 5
5 1
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати