Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Дворецът Карлщайн (Karlstejn)

Дворецът Карлщайн (Karlstejn)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Karlstejn Castle

Дворецът Карлщайн е втората най-популярна туристическа атракция и забележителност в Чехия що се отнася до средновековни крепостни укрепления. Разположен на по-малко от 30 км в югозападна посока от столицата Прага (Prague) спиращият дъха замък се извисява сред хълмовете над едноименното селце Карлщайн, намиращо се в чешката област Бохемия.

Най-добрият начин да стигнете до Карлщайн е с влак, защото няма градски транспорт, който да ви отведе до селището. Повечето влакови композиции пътуват редовно през целия ден, а от столицата до селцето преходът е не повече от 45 минути. Препоръчително е да сте на щрек, когато наближите целта, защото гледката на погълнатия от хълмовете дворец Карлщайн е наистина магическа.

Самият преход до Карлщайн е не по-малко изживяване, отколкото величието на самата крепост. Пътят е 20 - 30 минути пеша нагоре по хълма, откъдето се открива невероятна панорама на областа. Множеството посетители тук са превърнали градчето в същинско курортно селище, като за туристите днес са изградени няколко китни хотела, магазини за сувенири и подаръци, както и доста добри ресторанти.

Крал Шарл IV (Charles IV) построил този средновековен замък между 1348 до 1357 г. с цел да защити короната и бижута на Свещената Римска империя. Въпреки че замъкът Карлщайн е бил променян през годините, като са пристроени различни допълнения - късноготически стълби и мостове, по-късно те били премахнати, за да се възстанови дворецът до първоначалната си средновековна визия.

Karlstejn

Напомнящ култовият замък от логото на Дисни, Карлщайн е кацнало на един хълм, а наоколо са разпръснати единствено от тучни гори и лозя. През онези векове, намиращите се тук царски бижута и съкровища придават на двореца значимост и висока репутация като дворцово седалище.

Днес някой от най-зрелищните и красиви зали в замъка Карлщайн са затворени заради вандалски грабежи по-рано, но за сметка на това те са не по-малко впечатляващи от външната си страна. За съжаление, много от по-интересните реставрирани в оригинален вид стаи не са достъпни за открити посещения през цялото време и са отворени само за специални гости.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати