Pochivka.com»Статии и Новини»Курорти»Най-забележителните кейове от цял свят

Най-забележителните кейове от цял свят

Пламена M.Пламена M.
Джедай
206
sellin

Строенето на кейове възниква от нуждата хората по-лесно да придвижват товарите от корабите и лодките към брега. През хилядолетията те се превръщат в неделима час от всеки пристан и често се използват като място за забавление и разходка.

Още в началото на 19 век започват да се строят кейове по-скоро за забавление на туристите, отколкото за търговия. Първите такива се появяват във Великобритания. Интересът към морските курорти тогава е в своя пик, а многобройните туристи не пропускат да посетят изградените в тяхна чест кейове. С времето по тях се появяват ресторанти, магазинчета и места за забавление.

През хилядолетията кейовете добиват социален статут и се утвърждават като място, на което хората се събират да се забавляват. Много от запазените до днес кейове са се превърнали в истински реликви. От друга страна, тези, които съвременните майстори строят, са разчупени, дръзки и с артистичен дизайн.

Ето кои са най-забележителните кейове в света:

Kastrup Sea Bath

Кеят се намира на източния бряг на Копенхаген, Дания и представлява част от крайбрежния парк Kastrup Strandpark. Той е оформен като раковина и е изработен изцяло от дърво. Кеят е дълъг 100 метра и завършва с открит плувен басейн във водите на Балтийско море и пет платформи за скачане.

Scheveningen

Този кей с нестандартен дизайн се намира в холандския град Схевенинген, в близост до Хага, и е построен през 1959 година. Изграден на две нива, като горната е открита, а долната – закрита. В края кеят, дълъг 380 метра, се разклонява в четири огромни зони. Всяка от тях е като мини мол и предлага ресторанти, магазини, съоръжения за бънджи скокове, както и висока площадка за наблюдение.

scheveningen

Umhlanga

Често определян като един от най-красивите кейове в света, този кей се намира в град Умхланга, северно от Дърбан, Южна Африка. Дизайнерите са заложили на нестандартното и са проектирали кея като гръдния кош на огромно животно.

Ryde

Най-старият морски кей в света се намира в град Райд, на остров Уайт. Той е изработен изцяло от дърво през 1814 година. Днес по 681 метровия кей може да се както пеша, така и с кола.

Busselton Jetty

Многократно удължаван, кеят край град Бъсълтън, Западна Австралия днес е с дължина 2 км, което го прав най-дългия дървен кея в южното полукълбо. По него се движи железопътна линия, по която туристите биват отведени в подводна обсерватория, открита през 2003 г.

busselton jetty

Sellin

Оригиналният кей на морския курорт Зелин, разположен на германския остров Рюген в Балтийско море, е разрушен през 1978 година. През 1997 година е открит новият, дълъг 394 метра. Тук туристите могат да похапнат в ресторанта, намиращ се непосредствено над водата, както и да се насладят на неповторимото изживяване – гондола за гмуркане.

Progreso

Това е най-дългият кей в света – цели 2 100 метра дължина и се намира в град Прогресо, щат Юкатан, Мексико. Построен е през 1937 година, като четири години по-късно заменя дървеното съоръжение, стояло тук през изминалия век. Разстоянието от 6.5 км се налага от факта, че в тази част на мексиканския залив е много плитко и големите кораби не биха могли да акостират.

Los Muertos

Това е може би най-скоро изграденият подобен кей. Той се намира в пристанището на Пуерто Валярта, Мексико и е открит през 2013 г. Уникална в него е спираловидната алея, което води туристите до площадка, от която могат да наблюдават морето от високо.

Rotonda a Mare

Открит през далечната 1933 година, този италиански кей и до днес е средище на социалния живот. Използван през Втората световна война като военен лагер, днес на него концерти изнасят велики музиканти и артисти.

Кеят на Санкт Петербург

Една от най-популярните атракции в Тампа Бей, Санкт Петербург, Флорида, е кеят, съставен от пететажна обърната пирамида. В нея има жилища, магазини, ресторанти, места за забавление и аквариум. Всяка седмица на кея се вихреха фестивали, докато не бе разрушен миналата година. По план на негово място трябва да бъде изграден нов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати