Замъкът Лоуле

23.11.2010

Замъкът Лоуле (Loule Castle) се намира в едноименния португалски град, който е едно от най-предпочитаните курортни градчета в тази част на страната. Селището се намира само на около 16 км на север от Фаро. Средновековната крепост се извисява достолепно в провинция Алгарве, а тукашните хора наричат крепостта Кастело де Лоуле. Градчето е малко, а до двореца Лоуле може да стигете съвсем лесно, като поемете надолу по пътя от градския пазар.

Замъкът Лоуле е разположен в северозападния ъгъл на средновековните защитни стени на селището.

Loule Castle

По времето на Реконкуиста, през 1249 г. е датата, когато за първи път се споменава за крепостта Лоуле. Смята се, че тя е била изградена или навярно преустроена върху останките на древна римска крепост, когато Д. Райо Перес Кореиа (D. Paio Peres Correia) завзема града. Градските стени датират от т.нар. алморавидов период). Около 1280 година в Лоуле властва Д. Динис, който предостъпва крепостта на Ордена на рицарите от Сантяго.

По време на земетресението през 1755 година замъкът търпи сериозни щети. Днес крепостта представлява три ограждащи наблюдателни кули, една централна вътрешно проектирана кула и масивни стени, които ги свързват. Всички те са изградени от масивни сиви каменн блокове. Смята се, че портата в централната кула някога се е използвала за градска врата. Всички тези постройки са основно реконструирани през 20 век.

Днес в помещенията и залите на замъка Лоуле, разположени около малкия вътрешен двор, се помещава местният археологически музей и областната библиотека. През деня достъпът до трите кули на укреплението и до стените е безплатен. За някои части от замъка Лоуле е вис е наложи да платите символична такса от порядъка на 1-2 евро. Помещенията и стаите в тези високи постройки не могат да се разгледат отвътре, но могат да се наблюдават през специално изградени стъклени врати.

Днес замъкът Лоуле не е запазил много от автентичния си вид, но посещението на съхранилите се части от двореца е достатъчно, за да ви накара да почувствате средновековната атмосфера. В околностите а града също има няколко руини от онези далечни векове.

4.4
Общо гласували: 5
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати