Дворецът Холирууд

11.10.2010
Holyrood Palace

Наред с официалния дворец Единбург, този шотландкси град крие още един шедьовър на дворцовата архитектура, а именно Холирууд , наричан още Холирууд Палас (Holyrood Palace). Основана като манастира през 1128 г., в замъкът Холирууд в Единбург е официална резиденция на английската кралицата в Шотландия.

Между Единбургския замък и замъкът Холирууд е разположена т. нар. Кралска Миля, представляваща наклонен път, който свързва давата замъка. Писателят Даниел Дефо я описва като "най-широката, най-дългата и най-красивата улица в света". Днес Холирууд е също толкова посещаван като официалният замък на Единбург, като годишно тук пристигат хиляди туристи от цял свят.

Около името на замъка има една интересна легенда. В превод от английски "Холирууд " означава "свят кръст", "разпятие".

Историята разказва как през 1128 г. крал Дейвид I ловувал в тази местност. Веднъж конят му се подплашил от приближилия се огромен елен, хвърлил височайшия си стопанин на земята и побягнал. Еленът започнал да тъпче монарха и когато се навел да го прободе с рогата си, кралят се хванал за тях. По-нататък историята се преплита с магически елементи и описва как рогата на животното мигновено се превърнали в разпятие.

В периода между 1498 г. и 1501 г. Джеймс IV предприем мащаба и дори грандиозна реконструкция на вече съществуващото тук укрепление, в резултат на която на бял свят се появил същинският дворец Холирууд . Дворецът е построен в четириъгълна форма, като е разположен на запад от обителта на някогашното абатство. Днес освен кралските помещения, в Холирууд може да се види параклис, галерия, а голямата зала е изключително атрактивна.

Holyrood

Замъкът Холирууд е една от няколкото официални резиденции на английската кралица Елизабет II. За обществени посещения днес са отворени само няколко от помещенията, които обитава кралицата и то по времето, когато в замъка няма и помен от височайши особи като ейно Величество. В някои от залите достъпът за посетители е ограничен. Обзавеждането на по-голямата част от стаите и залите е в бароков стил.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати