Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Интересни факти за Големия бариерен риф, който бавно умира

Интересни факти за Големия бариерен риф, който бавно умира

Големия бариерен риф

Преди няколко месеца най-големият вестник в Австралия публикува некролог на Големия бариерен риф. По този начин той информира читателите си, че емблематичната система на кораловия риф е починала след дълго боледуване. Новината бе придружена от мненията на много известни учени.

Добрата новина е, че статията бе силно преувеличена. Големият бариерен риф още не е мъртъв. Въпреки това има и лоша новина, която е, че рифът е в сериозна беда. Той наистина ще умре, ако не се положат сериозни мерки за неговото възстановяване.

Тази велика подводна структура е едно от най-големите и най-забележителните природни образувания на планетата. Хората определено трябва да направят всичко възможно, за да го спасят. За да се повиши информираността за него, ви представяме най-интересните факти за това невероятно природно образувание.

Не просто голям, а огромен

Големия бариерен риф

Големият бариерен риф не само си заслужава името, а е дори подценен. Състои се от над 2900 отделни рифове и 900 острова. С площ от 345 000 кв. км той е по-голям от повече страни по света. Територията му го поставя на 63-то място в света между Германия и Република Конго. Рифът е най-голямото живо същество на планетата и може да бъде видян дори и от Космоса.

Най-възрастното същество на Земята

Големия бариерен риф

Науката приема Големия бариерен риф за живо същество. Това автоматично го прави и най-стария жив организъм на Земята, защото се смята, че той се е родил или по-точно образувал преди 25 милиона години. Сам по себе си рифът е дом на над 1500 вида риби, 215 вида птици и над 3000 вида мекотели. Отделно от това там живеят 6 от 7 вида морски костенурки и над 30 вида китове и делфини.

Едно от седемте природни чудеса на света

Големия бариерен риф

През 2000 година рифът е обявен за едно от седемте природни чудеса на света, които изискват спешна помощ за спасяването им. Основни негови врагове са изменението на климата, замърсяването, прекомерният улов на риба, нефтените разливи и т.н. Тези заплахи са довели до масово избелване на коралите. Учени смятат, че 93% от рифа е засегнат от това явление и това го поставя в опасност от изчезване.

Въпрос на собственост

Големия бариерен риф

За европейците рифът е открит от Джеймс Кук. Известният британски изследовател, навигатор, картограф и капитан заседнал в него с кораба си на 11 юни 1770 година. Малко след това рифът е обявен за собственост на британската корона. Това се променя в края на ХХ век, когато правителството на Австралия признава членовете на аборигенското население, живеещо в района му, за традиционни собственици на рифа, защото живели там в продължение на десетки хиляди години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати