Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Белмонте

Замъкът Белмонте

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът Белмонте в Испания

Замъкът Белмонте (Belmonte Castle, Cuenca, Spain) е масивна средновековна крепост в Испания. Този грандиозен бастион е построен на хълма Сан Кристобал (San Cristobal), считан за едно от исторически значимите места в цяла Испания. Средновековната крепост Белмонте привлича хиляди посетители годишно, защото освен величествена крепост, той впечатлява и с красотата на формите си – построен е във формата на звезда с шест лъча, всеки от който завършва с овална, висока кула.

Белмонте се намира на около 150 км югоизточно от испанската столица Мадрид, в провинция Куенка (Cuenca), в автономния район Кастиля Ла Манча (Castilla La Mancha). За Замъкът Белмонте може да се каже, че е една от най-добрите и запазени образци на готическа средновековна крепост с т.нар. мудеяр (mudejar) орнаментика в арабски стил. До Белмонте можете да стигнете по националната магистрала 420 (Nacional 420).

Замъкът Белмонте в своя оригинален вариант датира като фамилна имение от края на 12 век. Тогава Фернандо III (Fernando III) го подарява на сина си Дон Мануел (Don Manuel), който започва да строи тук своя резиденция около 1323-1324 година. Днес тази конструкция е в руини. Настоящият замък е издигнат на мястото на старата от Дон Хуан Фернандес Пачеко (Don Juan Fernandez Pacheco, ), който бил първи маркиз на Вилена (Marquesado of Villena) между 1456 и 1470 година.

Той получил двореца като дарение от Енрике III (Enrique III). Съществува оригинален документ с дата 12-ти октомври 1456 година, в който Дон Хуан разпорежда изграждането на величествената крепост Белмонте на хълма Сан Кристобал. Предвиждало се и изграждането на дълга крепостна стена от селището под хълма до самия замък. Средствата за грандиозния проект трябвало да дойдат и от маркиза и от васалите на Белмонте.

През 1467 година Белмонте вече е наследен от сина на Дон Хуан - Дон Диего Лопез Пачеко (Don Diego Lopez Pacheco), втори маркиз на Вилена. След тази дата следват бурни исторически събития, когато т.нар крале Католици принуждават насила Диего Лопез Пачеко да им се врече във вярност и придобиват власт над замъка му.

Белмонте замък

По нататъшната история на замъка Белмонте в свързана с функцията му на затвор. Това се случва в началото на 19 век, по време на френското нашествие. Малко по-късно крепостта става собственост на Еугения де Монтийо (Eugenia de Montijo), която решава да се усамоти в двореца след смъртта на съпруга си – Наполеон lll. Всъщност Белмонте бил наследствена крепост на фамилията на Еугения. Докато живее там, тя започва една мащабна реставрация на средновековната крепост. Резултатът от нея е видим и днес.

Оригиналният архитект на замъка Белмонте е капитан Ханекуин от Брюксел (Hanequín of Brussels), но сградата е претърпяла доста подобрения. Белмонте претворява уникална готическа архитектура с арабски мотиви. Огромната му стена се спуска надолу по хълма, а външната му порта е направена отново в стила на готиката, с типичната веранда със странични перила. Още една такава порта на противоположната страна свързва замъка със селището.

И до днес са узпели да се запазят следи от някогашния подвижен мост на Белмонте. В интериорно отношение, дворецът също има доста интересни неща, които може да предложи. Изпълнен е с различни стаи, галерии, има и параклис, а навсякъде могат да се видя красиви арки, всички завещание от неоготическата конструкция от 19 век.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати