Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Крепостта Йедикуле

Крепостта Йедикуле

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Крепостта Йедикуле

“…потискаща на пръв поглед сграда, стара още по времето, когато отоманците превзели Истанбул, известна като Крепостта на седемте кули, използвана и за монетен двор, и за менажерия, и за затвор, най-дълго за затвор. Много хора бяха измрели зад стените й, още повече от затворените там се молеха да измрат.”

Това е част от книгата на Джейсън Гудуин „Дървото на еничаря”, която в няколко реда дава подробно описание на Йедикуле (Yedikule Fortress). Това е забележителен дворец, разположен близо до брега на Мраморно море в турския метрополис Истанбул. Разбира се, в наши дни около този стар, почти древен замък по-скоро се вие един магнетичен ореол, който притежава всеки колосален исторически паметник.

Йедикуле е най-впечатляващ при една разходка от кея и по пешеходната алея покрай стените му. Наричат Йедикуле още Замъкът на седемте кули. Той е издигнат от Мехмед II, малко след като пaда Константинопол. Tворецът е изграден на стратегическо място, на един от шестте входа в Истанбул. Някога, по време на Римската империя по пътя, който днес стига до Йедикуле, са преминавали императорите и са обирали хорските лаври сред поредната успешна битка. Останки от този древен римски път все още могат да се видят.

Победоносният маршрут на императорите завършва с т. нар. Златна Врата, която в онези векове е била главния вход в римското селище. Днес Златната Врата или казано по друг начин – Триумфалната арка се намира в срещуположната страна на Йедикуле. Казват, че тя е стояла на това място, много преди император Теодосий да издигне градските укрепителни стени, накъде между 413 и 429 г.

Тази порта е достигала височина 15 метра и е била облицована с чисто злато, откъдето идва и името й. Част от портата е иззидана днес с по-червеникави тухли, като оригиналният й размер обаче все още си личи. „Смаляването на Златната Врата било заповядано от Мехмед Завоевателя, който бил страшно суеверен и смятал, че някога спасителите на Константинопол ще нахлуят през нея, за да освободят града.”

По римско време крепостта е блестяла с златни и бронзови статуи по мраморните кули. Днес има седем кули в Йедикуле, откъдето идва и второто наименование на крепостта, която е уникална смесица от труда на византийски, а по –късно и турски военни инженери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати