Замъкът Айдън

07.10.2011
Замъкът Ейдън в Англия

Замъкът Айдън (Aydon Castle) е един от най-добрите примери за средновековно имение на територията на Англия, което е успяло да се запази почти непроменено за близо 800-годишната история от създаването си. Замъкът Айдън е красиво разположен сред гориста местност в едно уединено кътче от англиското графство Нортъмбърленд (Northumberland). Живописният район на имението се намира само на 1 миля растояние в североизточна посока от град Корбридж (Corbridge).

Основите на Айдън са положени през 1296 година от Робер де Риймс (Robert de Reymes), който бил богат търговец от Съфолк (Suffolk). Риймс започнал да изгражда имението си в едно необичайно спокойно и продължително време на мир между околните райони. Замъкът Айдън е естествено защитен от гъстите гори от една страна, но останалата част от постройката не била особено добре укрепена.

Замъкът Ейдън

Търговецът Робер де Риймс за жалост нямал късмет да успее да завърши крепостта си в мирно време. Скоро след започване на работата по имението Айдън възникнал нов конфликт с Шотландия (Scotland), и тукашните територии често попадали под набезите на шотландците. През 1305 година търговецът получил лиценз и разрешение да засили дефанзивната структура на крепостта си, като построи зъбери и сложи вериги на оградните стени на Айдън.

Тези допълнителни укрепления обаче не успели да спрат шотландците при техните набези веднъж през 1315 година и повторно – През 1346. През следващите векове съдбата на замъка Айдън му отрежда той да бъде прехвърлян от собственик на собственик, като много от притежателите му живеели по принцип на други местан, но отдавали имота си под наем. Това до голяма степен е позволило първоначалната конструкция на Айдън да остане основно непроменена.

Средновековният замък Ейдон

Единствените по- значителни изменения в архитектурата на имението Айдън са направени по време на ремонта от средата на 16-ти век, както в средата на 17-ти век, когато замъкът е трансформиран във ферма. Като селскостопанска постройка Айдън е използван до 1966 г. След тази година той става държавна собственост, като е реставриран в автентичния си средновековен вид. Днес замъкът Айдън е отворен за обществени посещения почти през цялото време на годината, като има неголяма входна такса, паркинг и специални приспособления за хора в неравностойно положение.

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати