Шато Гаяр

26.04.2010
Гаяр

Шато Гаяр (Chateau Gaillard) се извисява на висок хълм, доминиращ със своите 90 метра височина над околните зелени площи във френската област Лез Андели. От високият хълм на Шато Гаяр се открива невероятна гледка към местността, през която живописно тече и река Сена. Днес някогашната внушителна крепост Гаяр е потънала в руини, но все пак е успяла да съхрани доста от това, с което е впечатлявала през средновековните години и дори след това.

Историята на Шато Гаяр започва през 12 век, когато Нормандия е арена на редовни сблъсъци между кралете на Франция и Англия. Мирният договор между двете могъщи империи е подписан в началото на 1196 г. от Филип Огюст и Ричард Лъвското Сърце. В резултат от подписания мир френският крал отстъпва в ръцете на англичаните важни крепости, включително Върнън, Жилон и Жисорс.

Прозвището на английския крал е дадено в знак на признание на проявената смелост по време на Кръстоносните походи. Именно Ричард Лъвското Сърце полага основите на Шато Гаяр през 1196 г., когато той става феодал на Нормандия. Строежът на замъка бил доста скъп за времето си, но по-голямата част от крепостта била издигната за изключително кратък период. Само за две години се появила мощната конструкция на Шато Гаяр на хълма.

Гаяр има сложна и новаторска за времето си конструкция, като е изградена на принципа на концентричните укрепления. Това е една от най-ранните европейски крепости, който включват в архитектурата си зъбери. Шато Гаяр се сустои от три ограждения, разделени със защитни ровове. По време на 100-годишната война Гаяр претърпява доста промени, но след 1449 година окончателно преминава във френски ръце.

През 1599 г. френския крал Анри IV (Henry IV) разпорежда Шато Гаяр да бъде разрушено въпреки, че по това време каменната конструкция на крепостта вече е в руини. Причината за тази заповед, която осъжда замъка „на смърт”, e, че той се считал като заплаха за сигурността на местното население. Днес Шато Гаяр е обявено за част от списъка с историческите паметници, изготвен от френското министерство. Външните укрепления на Гаяр са отворени за обществени посещения през цялта година, а вътрешната част на шатото е отворена за обществеността от март до ноември.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати